Kako varni so starejši vozniki?

Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Starejši vozniki so načeloma varnejši vozniki, njihova prednost so predvsem dolgoletne izkušnje in večja preudarnost.

72-letni upokojenec Edvard Kužner kot odgovoren voznik redno preverja, ali je njegova vožnja še vedno dobra, zanesljiva in varna, čeprav ima za seboj že skoraj 2,5 milijona prevoženih kilometrov in ogromno izkušenj. A marsikateri starejši voznik se takega preverjanja boji, saj se zaveda, da morda vendarle ni več v taki vozniški kondiciji kot pred leti.

Glavni inštruktor varne vožnje AMZS, Brane Legan, ugotavlja, da so starejši, torej stari več kot 65 let, načeloma varni, celo varnejši vozniki od mlajših. Čeprav mnogokrat slabše vidijo in slišijo, so tudi manj gibljivi in se počasneje odzivajo, tehtnico na njihovo stran nagnejo dolgoletne izkušnje in večja preudarnost. Kakšne so še vozniške značilnosti starejših voznikov?

Starejši se bolj zavedajo tveganj, zato vozijo z večjo varnostno razdaljo in počasneje, prej zavirajo, ko se vključujejo v promet, pa morda raje počakajo malce dlje. Drugi udeleženci prometa tega ne smejo sprejeti z negodovanjem ali celo nestrpnostjo.

Za varnost starejših voznikov v prometu lahko poskrbijo tudi mlajši. Prvo pravilo je strpnost do njihove previdnejše vožnje.

Nevarne izjeme

»Seveda so zaradi različnih drugih stanj, ki so povezana s starostnimi spremembami in boleznimi, starejši vozniki lahko tudi nevarni. Svojih poslabšanih sposobnosti za vožnjo se pogosto mogoče niti ne zavedajo ali pa jih trmasto zanikajo. S takšnim obnašanjem pa lahko starostnik spravlja v nevarnost sebe in posredno še druge,« ugotavlja Brane Legan.

Kaj storiti, ko slabše vozniške sposobnosti opazite tudi pri svojih starših ali bližnjih? Morda bo pomagal pogovor o varni vožnji. Bi bilo dobrodošlo tudi preverjanje vozniških sposobnosti na poligonu varne vožnje, tako v običajnih kot v posebnih razmerah? Bi jim koristila seznanitev, kako upravljati z novimi elektronskimi sistemi za varno vožnjo in parkiranje? Preverite, kako jim lahko pomagate >>