fbpx

Ali uživanje kofeina vpliva na tesnobo?

Zanimivo, Žensko zdravje

Če se ste nagnjeni oziroma se borite z anksioznostjo, boste morda želeli preskočiti drugo skodelico kave, kažejo nove raziskave.

Nekaterim ljudem lahko kofein pomaga pri koncentraciji in priskrbi energijski zagon, tistim s splošno anksiozno motnjo pa prinese več težav kot dobrega, je povedala dr. Julie Radico, psihologinja kliničnega centra Penn State Health.

“Kofein ni pravi sovražnik,” je dejala na novinarski konferenci. “Toda spodbujam ljudi, da prepoznajo svoje omejitve in kavo uživajo odgovorno, ker lahko aktivira ali celo poslabša simptome tesnobe.”

Vam je srčni utrip nenadoma poskočil?

Nizki odmerki kofeina so v razponu od 50 do 200 miligramov (mg). Če vzamete več kot 400 mg naenkrat, lahko organizem prekomerno stimulirate in povzročite simptome tesnobe, kot so povečan srčni utrip, potenje, slabost ali bolečina v trebuhu.

”Anksioznost je pogosta težava, vendar mnogi bolniki in njihovi zdravniki ne razmišljajo o kofeinu kot o možnem dejavniku”, je povedal dr. Matthew Silvis, podpredsednik oddelka družinske medicine v Penn State Health.

“Želimo, da ljudje razmislijo, ali obstaja povezava med njihovim uživanjem kofeina in tesnobo,” je dejal.

Kar zadeva količino kofeina, ima povprečna skodelica domače kave približno 100 mg v primerjavi z 250 mg v Starbucks kavi in ​​celo 400 mg v energijskih pijačah.


Sledite nam