fbpx

Ali trpite zaradi napihnjenosti in napenjanja? Rešitev je v probiotikih!

Novice, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Ne slepite se, da so ti simptomi normalen pojav. Prebavni sistem vas prosi za pomoč, zato je čas, da naredite nekaj …

Vas mučita težak občutek v trebuhu in napenjanje? Imate težave z bolečinami v trebuhu in večjo količino zraka v želodcu? Se pogosto počutite kot balon, ki bo počil v vsakem trenutku? Poleg tega pa imate še težave z neurejeno prebavo?

Ne slepite se, da so ti simptomi normalen pojav. Prebavni sistem vas prosi za pomoč, zato je čas, da naredite nekaj za njegovo zdravje. Napihnjenost in čezmerno napenjanje nista neškodljiva simptoma in ju ne bi smeli zanemariti. Naj vam ne bo neprijetno, zato poiščite pomoč. Lahko vam povemo, da niste edini, ki se soočate s to težavo. Raziskave kažejo, da zaradi napihnjenosti in čezmernega napenjanja trpi 47 % ljudi, vsaj enkrat mesečno.

Napihnjenost

Napenjanje ali meteorizem (zrak v črevesju) je stanje povečane količine plinov tako v tankem kot tudi debelem črevesu. V črevesju je običajno manj kot 200 mililitrov plinov. Na podlagi raziskav so ugotovili, da se z uživanjem 200 g fižola na dan, izloča okoli 600 do 700 mililitrov plinov. Napihnjenost vsak človek doživlja po svoje kot večji obseg trebuha in težak občutek v želodcu. Vzrok za napenjanje je sodoben in hiter življenjski tempo, ki je pogosto povezan z nepravilnim in nezdravim načinom prehranjevanja. Nepravilno žvečenje hrane in požiranje zraka sta pogosta vzroka za napihnjenost, ki pa je lahko tudi kazalnik določenih bolezni. Pojavlja se kot simptom bolezni prebavil, kot so vnetne črevesne bolezni, kronični pankreatitis, kronično zaprtje, sindrom razdražljivega črevesa ali motenj hranjenja. Je tudi simptom bolezni drugih organskih sistemov, kot sta srčno popuščanje ali rak jajčnikov. Napihnjenost se pojavlja pri 15 % zdravih oseb in 24 – 97 % bolnikov z gastrointestinalnimi motnjami.

Čezmerno napenjanje

Se počutite kot Le Pétomane (Joseph Pujol), ki je imel izredno sposobnost izpuščanja vetrov? Svojo nenavadno sposobnost, s katero je zabaval občinstvo po klubih, je odkril naključno. On sicer ni imel razloga za skrb, pa vendar je pretirano napenjanje popolnoma neškodljivo. S tem izrazom imamo v mislih pretirano tvorbo in sproščanje plinov iz debelega črevesa. Prisotnost plinov v črevesu je posledica požiranja zraka, skupaj s hrano ali gaziranimi pijačami. Določeno količino sprostimo z riganjem, preostala količina pa pride do črevesa in povzroča nelagodje. Vetrovi nastajajo zaradi sproščanja ogljikovega oksida in vodika ob prebavljanju hrane v želodcu. Nastanejo pa tudi z razgradnjo hranilnih snovi in z delovanjem bakterij ali pa pridejo z difuzijo krvi. Plini ustvarja in razgradnja hranil, ki jih povzročajo bakterije ali pridejo z difuzijo krvi. So stranski proizvod metabolizma anaerobnih črevesnih bakterij. Vetrovi so sestavljeni iz dušika, vodika, metana ter žvepla in njegove spojine, ki ustvarja neprijeten vonj.

Črevesna mikrobiota

Črevesna mikrobiota (staro ime mikroflora) ima številne vloge skrbi za vzdrževanje črevesne homeostaze, tvori naravno pregrado pred naselitvijo patogenih bakterij, prebavlja in vpliva na resorpcijo hranil, vpliva na imunski sistem in modulira izražanje genov. Črevesno mikrobioto vsebuje več anaerobnih bakterij (Lactobacillus, Escherichia coli, Klebsiella, Streptococcus, Staphylococcus in Bacillus) in obveznih anaerobnih bakterij kot Bifidobacterium, Eubakterija in Clostridium. Ohranjanje ravnovesja črevesne flore je izredno pomembno za pravilno delovanje prebavnega sistema. Zdravljenje z zdravili (antibiotiki, železovi pripravki) uničujejo bakterije črevesne mikrobiote, ki vodi do napenjanja. Stres, izpostavljenost toksinom, prehrana z veliko sladkorja in preprostimi ogljikovimi hidrati, čezmerno uživanje alkohola negativno vplivajo na črevesno mikrobioto. Vsi ti dejavniki uničiti »dobre« bakterije v prebavnem sistemu in ustvarjajo pot za razvoj »slabih« bakterij.

Rešitev je v probiotikih

Če vas mučijo zgoraj naštete težave, bodite pozorni in ne obupajte. Napihnjenost in čezmerno napenjanje lahko preide v kronično obliko, ki zahteva zdravljenje. Uporaba probiotikov je najboljša izbira za lajšanje in odpravo takih težav. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, so probiotiki živi mikroorganizmi ali »dobre« bakterije, ki imajo ob ustrezni količini ugodne učinke na zdravje. Vsebujejo mikrobe, ki ponovno vzpostavijo ravnovesje črevesne mikrobiote. Dosedanje študije so pokazale, da probiotiki odlično opravljajo enake naloge kot naravna mikrobiota ter ji pomagajo, da si opomore. Svetuje se jemanje probiotikov vsaj nekaj tednov enkrat na dan. Danes obstajajo različne vrste probiotikov, najpogosteje uporabljeni so iz rodu Bifidobacterium in Lactobacillus. Bakterije, kot so Bifidobacterium infantis in Lactobacillus acidophilus odlično delujejo na črevesno sluznico in občutno lajšajo simptome.

Sprememba življenjskega sloga

Vse manj prostega časa za normalno uživanje hrane, premalo prežvečena hrana in uživanje živil, bogatih z belo moko, sladkorjem in soljo, počasi uničujejo prebavo. Živila, kot so fižol, čebula, zelena, korenje, brstični ohrovt, banane, rozine, suhe slive, marelice in mlečnih izdelkov, lahko povzročijo napihnjenost in čezmerno nastajanje vetrov. Ustavite se za trenutek in razmislite o svojem načinu življenja. Pravočasno spremenite način prehranjevanja, uživajte hrano, bogato z vlakninami, ki pospeši prehod skozi debelo črevo. Jejte živila, bogata z celuloze in iz celih zrn, mesne jedi pa kombinirajte s kuhano zelenjavo. Pijte veliko tekočine. Simptome lahko lajšate tudi s čajem iz kamilic mete in kumine, vročo kopeljo in masažo trebuha. S spremembo prehranjevalnih navad povečajte tudi telesno dejavnost.

 


Sledite nam