fbpx

Ali so ženske v današnjem času bolj spolno zadovoljne?

Družina, Odnosi

Ljudje smo najpogosteje nezadovoljni s svojo spolnostjo in se obremenjujemo s spolnim zadovoljstvom svojih partnerjev.

V postelji

Spolno zadovoljstvo je pomembno za marsikaterega posameznika. Je vez, ki se pomembno splete v partnerskem odnosu z drugo osebo. Ljudje smo najpogosteje nezadovoljni s svojo spolnostjo in se obremenjujemo s spolnim zadovoljstvom svojih partnerjev. Precej pozornosti je že bilo namenjene različnim motnjam spolnosti, toda vseeno je spolno zadovoljstvo še precej neraziskano področje (Cooper in Stoltenburg, 1987).

V posteljiRaziskava Mulhalla (2008) in druge podobne raziskave, so ugotovile, da je spolno zadovoljstvo v povprečju višje izraženo pri moških. Te ugotovitve izhajajo predvsem iz domneve, da so moški v povprečju bolj dovzetni za razne eksperimente in novosti kar se tiče spolnega odnosa in v tem tudi uživajo. Ženske se pogosto, predvsem v mlajših letih, sramujejo svojega telesa in so bolj zadržane; imajo prav tako veliko potrebo po ljubezni, le da je ne kažejo na tak način  (Yucel, 2010).

Zelo pomembna spremenljivka, ki vpliva na izraženost višjega spolnega zadovoljstva, je starost, saj je raziskava, ki so jo naredili na univerzi v Kaliforniji (2012) ugotovila, da spolno zadovoljstvo narašča z leti in izkušnjami. Bolj zrele in starejše osebe so tudi bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem kot mlajše osebe. To je ugotovila tudi raziskava Elsevierjeve (2012). Prav tako so ugotovili, da glede spolnega zadovoljstva obstajajo individualne razlike (Trompeter, 2012).

Tudi raziskava Heimanove  in dr. (2011) je pokazala, da so predvsem ženske bolj spolno zadovoljne v starejših letih. Za moške velja podoben vzorec spolnega zadovoljstva (Heiman, 2011).

V svoji raziskavi, ki sem jo naredila (Ploj, 2012), sem ugotovila, da imajo ženske višje izraženo spolno zadovoljstvo kot moški. Starostni razpon oseb, zajetih v raziskavo je zajemal osebe, stare od 19 do 25 let. To me je presenetilo in hkrati razveselilo, kajti ugotovitev kaže na to, da so tudi v raziskavo zajete ženske zelo dojemljive za nove eksperimente in se vedno bolj zavedajo, kako pomembna je spolnost in spolno zadovoljstvo. To je ugotovil tudi dr. Milivojević, ki večkrat omenja, kako pomembno je spolno zadovoljstvo za uspešen partnerski odnos (Milivojević, 2009).

Spolnost  in spolno zadovoljstvo je zelo pomemben del vsakega, uspešno zgrajenega partnerskega odnosa. Pomembno je, da se partnerja spoštujeta, da skupaj razvijata vrednote, ki jih želita imeti v partnerskem odnosu  in svoj odnos stalno nadgrajujeta s pomembnimi malenkostmi.

Vsak zdrav odnos namreč potrebuje zadovoljno spolnost.

Uporabljeni viri:

Cooper, A., & Stoltenburg, C. D. (1987). Comparison of a sexual enhancement and a communication training program on sexual and marital satisfaction. Journal of Counseling Psychology, 34, 309-14.
Elsevier (2012, January 3). Sexual satisfaction in women increases with age. ScienceDaily. Pridobljeno iz: http://www.sciencedaily.com­/releases/2012/01/120103134907.htm, 23 Maj, 2012.
Heiman Julija, J. S. (2011). Sexual Satisfaction and Relationship Happiness in Midlife and Older Couples in Five Countries. Arch Sex Behav , 741–753.
Milivojević, D. Z. (2009). Formule ljubezni. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Mulhall John, M. K. (2008). Importance of and Satisfaction with Sex Among Men and Women Worldwide: Results of the Global Better Sex Survey. 788-795.
Ploj Gabrijela (2012). Strah pred intimnostjo v povezanosti s spolnim zadovoljstvom in navezanosti v odraslem obdobju.
Trompeter Susan, R. B.-C. (Januar 2012). The American journal of medicine . Prevzeto 29. Marec 2012 iz http://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2811%2900655-3/abstract.

Gabrijela Ploj, dipl.psihologinja

Vabljeni k obisku forumov Mladi, ljubezen in spolnost ter 18-30: Adolescenca in mladi odrasli, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.


Sledite nam