fbpx

Ali je poroka v tujini veljavna tudi v Sloveniji?

Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Da je poroka veljavna tudi v Sloveniji, mora biti država, kjer se poročita podpisnica Haaške konvencije. Poročni …

Vaju skrbi, da se bosta poročila v tujini in vajina poroka ne bo veljavna v Sloveniji?

Ne skrbita, so destinacije, kjer je poroka veljavna tudi doma in so destinacije, ki imajo možnost le simboličnega obreda.

Da je poroka veljavna tudi v Sloveniji, mora biti država, kjer se poročita podpisnica Haaške konvencije. Poročni list, ki ga prejmeta po poročnem obredu, mora biti opremljen z Apostili.

Slika 1

Ker je poročni list v uradnem jeziku države, kjer sta se poročila, je treba le- tega po prihodu domov prevesti v slovenski jezik pri uradnem prevajalcu in ga nato overiti na upravni enoti. Tako bo veljal datum vajine poroke, ki sta ga imela na destinaciji.

Destinacije, ki ponujajo uradno veljavno poroko tudi doma so na primer Italija, Hrvaška, Sejšeli, Mauritius, delno karibski otoki, Grčija, Havaji, Amerika, Fiji, Tajska, Francoska Polinezija in Cookovi otoki.

beach wedding

Kdaj uradno veljavna poroka ni možna?

Poroke v tujini v večini potekajo na lokacijah, kot so plaža, hoteli, v vilah ali na vrtu. Če si bosta zamislila malce drugačno poroko, na primer pod vodo, na helikopterju, pod slapom ali na čolnu, se opravi simboličen obred. Potek obreda je enak kot pri civilnem obredu, le da bosta morala obred ponoviti v mestni hiši. Ti obredi so kratki in je potreben le formalni postopek.

Slika 3

Nekatere destinacije imajo možnost le simboličnega obreda in uradno veljavna poroka ni možna. Ena izmed takih destinacij so Maldivi. Zaradi svoje verske pripadnosti tam veljavne poroke niso možne.

Nekateri hoteli na Maldivih celo zahtevajo, da civilni obred opravita že pred prihodom na Maldive, saj vam bodo le tako omogočili simboličen obred. V Sloveniji lahko civilni obred opravita na upravni enoti, poročni obred, kot sta si ga zamislila pa se izvede na Maldivih.

Slika 4

Kakšen je postopek ureditve dokumentov za uradno veljavno poroko v Sloveniji?

Dokumenti, ki jih destinacije zahtevajo že pred prihodom para so, rojstni list na mednarodnem obrazcu, izjava o samskem stanu in veljaven potni list. Kopije dokumentov se na destinacijo pošljejo v vpogled vsaj mesec dni pred odhodom. Izvirnike dokumentov pa bosta morala vzeti s seboj na destinacijo.


Sledite nam