fbpx

Ženski orgazem: Ali je res vse v glavi?

Človeško telo, Družina, Odnosi, Zanimivo, Žensko zdravje

Za besedo orgazem je najverjetneje vsak že slišal. Toda kaj je skrivnost tega fantastičnega občutka, ki potuje po …

Za besedo orgazem je najverjetneje vsak že slišal. Toda kaj je skrivnost tega fantastičnega občutka, ki potuje po vsem telesu in ti poveča odzivnost vseh tvojih čutil?

Klasičen primer orgazma sta izmed prvih opisala prav Masters in Johnson (1957). Po njunem je za orgazem pri ženski značilno krčenje sramnotrtične mišice, ženska ob tem doživlja zadovoljstvo, pospeši se dihanje, srce hitreje bije. Gre za nenavadne, hkrati pa čudovite občutke. Toda vse ženske orgazma ne morejo doživeti (Robinson, 1976). Raziskave (Kate M Dunn, 2005), je namreč pokazala, da le lahko redno orgazem doživi le tretjina žensk, okrog 14% žensk pa orgazma nikoli ne doživi. Toda ali je res vse v glavi, kot govorijo?

Novejše raziskave kažejo, da lahko ženske doživijo orgazem na dva načina. Eden izmed teh načinov je samozadovoljevanje,ko se ženska sama in s pomočjo domišljije pride do vrhunca, drugi način pa je zadovoljitev s strani partnerja.

Samozadovoljevanje naj bi bilo povezano z aktivnostjo več kot tridesetih predelov možganov, tudi s aktivnostjo prefrontalnega korteksa. Prefrontalni korteks je pomemben del možganov, saj z njimi nadzorujemo svoje potrebe, domišljijo pa tudi sprejemamo odločitve. Med spolnim odnosom s partnerjem, pa je ta predel možganov pri ženskah med orgazmom izklopljen.

To nakazuje na to, da je doživljanje orgazma pri ženski povezano s popolno sproščenostjo, takrat pa pride do »spremenjenih stanj zavesti« Ženske, ki tega ne zmorejo doseči med spolnim odnosom, imajo verjetno težave z doživljanjem orgazma pri spolnem odnosu (Sukel, 2011).

Zelo pomembno je, da se oba partnerja med spolnim odnosom skušata čim bolj sprostiti, se posvetiti drug drugemu, saj lahko to dodatno pripomore k temu, da bosta skupaj doživela orgazem.

Zadovoljujoči spolni odnosi pomembno vplivajo, ne samo na odnos med parterjema, ampak je njegov vpliv pomemben tudi na drugih področjih življenja. Če se partnerja na tem področju dobro razumeta bo tudi razumevanje glede ostalih stvari s partnerjem veliko boljše, zadovoljujoča spolnost pa nam tudi pomaga, da smo bolj srečnejši, zadovoljni z življenjem. Navsezadnje pa spolnost pomembno vpliva tudi na fizično zdravje.

Utrinki s forumov:

Sem 22-letna radovednica, ki ne ve kako naj bi zgledal ŽENSKI orgazem. Da ne bo pomote – seks obožujem, uživam v njem in sem brez predsodkov. S partnerjem se pogovarjava o željah, fantazijah… Ampak kot vemo naj bi bil ta luksuz (orgazem) namenjen le redkim izbrankam.” Več >>

Drugače je, ko se samozadovoljujem. Takrat je orgazem vedno prisoten in to zelo intenziven.Partnerja je začelo zelo motiti, da ni orgazma.Tako zelo, da ga tudi on ne doseže več.Zdaj sem še jaz bolj na tleh, ker je vse skupaj en začaran krog.Več >>

A se da doživeti orgazem brez predigre, brez kakršnegakoli dotikanja oprsja, mednožja, intenzivnega božanja??? Pač, par poljubčkov in penetracija… No meni tako ne uspeva, predigra mi je zelo pomembna, partner pa pravi, da so vse njegove dosedanje punce doživljale orgazme samo z direktno penetracijo…Več >>

Vem da se orgazem zgodi v glavi in da je pravzaprav vseeno na kakšen način prideš do njega… no, pri meni je tako, da ga doživim le z draženjem ščegetavčka (sama s seboj ali s fantom). samo s penetracijo brez draženja ga nisem nikoli doživela. Zato me seveda zanima kako to izgleda pri vas, punce ki vam to rata…Več >>

Viri:
Kate M Dunn, L. F. (2005). Biology letters . Pridobljeno iz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1617159/ dne. 27.19.2012.
Robinson, P. (1976). The Modernization of Sex. New York, NY: Harper & Row, Publishers.
Sukel, K. (2011). Sex on the brain: Orgasms unlock altered consiousness. New Scientist life.


Sledite nam