Ali je možno depresijo zdraviti brez zdravil?

anonimni uporabnik, 23. november 2015
Ostalo

O antidepresivih in psihoterapiji je bilo že veliko govora in lahko rečemo, da imata farmako- in psihoterapija …

O antidepresivih in psihoterapiji je bilo že veliko govora in lahko rečemo, da imata farmako- in psihoterapija ključno vlogo v zdravljenju zmernih do hudih oblik depresivne motnje. V večini primerov so antidepresivi učinkoviti in pomembno skrajšajo trajanje depresivne epizode.

Tako v Sloveniji kot v drugih državah Evropske unije uporaba antidepresivov iz leta v leto narašča. Leta 2014 je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje izdanih 525.206 receptov za antidepresive. Ocenjuje se, da antidepresive prejema približno pet odstotkov slovenske populacije.

Zadnje čase se je med strokovnjaki pojavila skrb, da se zdravila morda predpisujejo prepogosto in prehitro, za stanja, ki so morda nepravilno prepoznana kot depresija. Hkrati se približno polovica depresivnih ne zdravi.

Zakaj je tako, ni znano. Morda je to delno posledica neznanja, sramu ali odpora do zdravil in »kemije«. Mnogi raje posežejo po alkoholu in psihoaktivnih substancah, kar jim prinese začasno olajšanje, dolgoročno pa še več težav.

depresija1

V primerih zmerne do hude depresije je obravnava zdravnika nujna in farmakološko zdravljenje je praviloma racionalna izbira. V stanju popolne izčrpanosti, brezupa in žalosti se človek ne more kakovostno udeleževati psihoterapije, prav tako ne more spreminjati življenjskega sloga, prekiniti škodljivega razmerja ali zamenjati službe. Depresivni ljudje velikokrat nimajo dovolj energije niti za osnovno higieno. Takrat so zdravila nenadomestljiva, saj človeku omogočijo, da si opomore in začne sprejemati odločitve ter jih je zmožen tudi udejanjiti. Dolgoročno je psihoterapija zelo učinkovita, saj odpravlja ne samo simptome, ampak tudi vzroke, ki so do simptomov privedli.

Zadnje čase se vse več govori o zdravljenju duševnih motenj s spremembo življenjskega sloga, saj je že znano, da so slaba prehrana, premalo gibanja, kajenje in uporaba psihoaktivnih substanc dejavniki tveganja za nastanek depresivne motnje. Velikokrat je pri isti osebi prisotnih več dejavnikov tveganja, ki se med seboj potencirajo, povzročajo telesne bolezni in posledično izrazito povečajo tveganje razvoja depresivne motnje.

Na splošno lahko rečemo, da je na vsaj petih življenjskih področjih možno uvesti spremembe, ki lahko (v določenih primerih) nadomestijo antidepresive. Zelo zaželeno je, da jih uporabimo kot dodatni ukrep ob farmakološkem zdravljenju.

Ta področja so:

1. fizična dejavnost
2. prehrana
3. opustitev kajenja in drugih škodljivih razvad
4. sproščanje in obvladovanje stresa
5. socialna mreža in vključevanje v družbo

V seriji člankov se bomo posvetili vsakemu področju posebej. V naslednjem lahko preberete o vplivu fizične dejavnosti na razpoloženje in kako uporabiti gibanje za zdravljenje depresije.

Ti nasveti ne morejo nadomestiti zdravniškega pregleda, zato priporočam, da se o svojih načrtih posvetujete z zdravnikom. Ne opuščajte zdravil, ne da bi se posvetovali s svojim zdravnikom!

Daniela Fiket dr.med.
Moderatorka foruma Splošna psihiatrija

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
19.03.2024 ob 06:40
112,964
19.03.2024 ob 04:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close