fbpx

Ali je lokalno pridelana ekološka hrana res najboljša?

Aktualno, Zdravje

Med obiskom trgovine vedno pogosteje naletimo na cele oddelke, posvečene »eko« hrani. Tudi na tržnici in med lokalnimi kmeti je vedno več ponudnikov ekološke hrane. Ta hrana je pogosto tudi dražja od druge, neekološko pridelane hrane. Cinik v nas se pri tem pogosto sprašuje, ali je to le marketinška strategija, s katero prodajalci iz nas želijo iztisniti nekaj centov več. Kakšne pravzaprav sploh so prednosti ekološko pridelane hrane?

Med samoizolacijo je veliko ljudi začelo posvečati več pozornosti temu, kakšne kakovosti je hrana, ki jo jemo in od kod izvira. Ob zaprtju državnih meja, je bilo kar nekaj govora o težji dobavljivosti hrane iz tujine in o nujnosti podpiranja lokalnih kmetov. Ljudje so se zato začeli povezovati z okoliškimi ekološkimi kmetijami ali pa z dobavitelji, ki omogočajo dostavo lokalno pridelane ekološke hrane na dom.

Manj kilometrov, več svežine

Hrana, ki do nas pripotuje iz tujine, je obrana dneve ali pa celo tedne preden se znajde na našem krožniku. V tem času izgubi veliko svoje svežine ter tudi okusa, vitaminov in mineralov. Hrana, ki jo dobimo od lokalnih dobaviteljev, pa je pogosto pobrana le kak dan ali dva preden pride do nas. Tako lahko ob uporabi hrane, ki jo dobimo pri lokalnih ponudnikih, res uživamo v vsem, kar dobrega vsebuje. Še posebej, če je ta hrana hkrati tudi ekološko pridelana.

Pomembno je tudi, da razmislite o tem, kaj dostava živil iz daljnih krajev pomeni za naše okolje. Prevoz, ohranjanje svežine hrane – vse to krepko doprinaša k onesnaževanju okolja. S tem, da podpirate lokalno pridelano hrano lahko tudi precej zmanjšate svoj prispevek k globalnemu onesnaževanju.

Ne le kje, pomembno je kako

Najboljša je hrana, ki je pridelana lokalno in hkrati ekološko. Pri tem se marsikomu poraja vprašanje, kaj ekološko pridelovanje hrane sploh pomeni? Ali ekološko hrano in certifikate kdo nadzoruje ali je to le marketinška ukana?

Ekološko kmetijstvo stremi k načinu pridelovanja hrane, ki pozitivno vpliva na okolje, ohranja lokalno kulturo kmetovanja in pri kateri celostno sodelujeta pridelava rastlin in vzreja živali. Pri ekološki pridelavi hrane je pomembna tudi dobrobit živali, ki jih na ekoloških kmetijah redijo. Uporaba lahkotopnih gnojil, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov in preparatov, ki pospešujejo rast, ni dovoljena. Kmetije, ki se ukvarjajo z ekološko pridelavo, so pod rednim inšpekcijskim nadzorom, ki skrbi, da certifikat ekološke hrane prejmejo le tisti izdelki, ki si ga zaslužijo.

Seveda pa moramo biti pri nakupu ekološke hrane previdni. Marsikdo namreč svoje izdelke oglašuje za ekološke, čeprav to niso. Tako preverite, če so živila, ki jih kupujete, označena z zelenim listkom z napisom Kmetijstvo Slovenija. Na tržnici pa od branjevke, ki prodaja ekološke pridelke, zahtevajte, da vam pokaže ekološki certifikat. Seveda pa je vedno tudi najbolje, da kupujete sezonsko hrano, pri kateri res lahko uživate v njenem polnem okusu ter vseh vitaminih in mineralih, ki jih vsebuje. Ob tem pa boste tudi lahko bolj prepričani, da je hrana, ki jo jeste, res iz lokalne ekološke pridelave.

Zakaj je ekološko pridelana hrana boljša

Lokalna hrana, ki je ekološko pridelana, je najvišje kakovosti. Ima bogato prehransko vrednost in visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov. Poleg tega praktično ne vsebuje ostankov pesticidov in gnojil, ki bi lahko škodila tistim, ki jo uživajo. Tako smo zaradi uživanja hrane, ki je bolj zdrava, veliko bolj zdravi tudi mi.

“Stalna izpostavljenost, čeprav tudi majhnim odmerkom pesticidov iz vode in hrane, ima lahko dolgoročni vpliv na naše zdravje – zlasti pri občutljivejših skupinah (otroci, nosečnice, doječe matere, bolniki, starostniki) – in prav te skupine, vključno z vegetarijanci (prav v sadju in zelenjavi ter žitih so ostanki pesticidov največkrat prisotni), bi morale najpogosteje posegati po ekološko pridelani hrani.” – Dr. Martina Bavec v intervjuju z nasasuperhrana.si

Kaj pa odpadki? Če kupujemo lokalno ekološko hrano, se bomo bolj osredotočili tudi na kuhanje sezonske hrane in ker bomo zanjo dali nekaj več denarja, je bomo morda tudi manj kupili in posledično manj zavrgli. Tiste odpadke, ki pa jih bomo pridelali, bomo lahko brez slabe vesti kompostirali. Kompost iz ekološko pridelane hrane bo tudi bolj zdrav, s tem pa bomo sklenili krog zdravega pridelovanja hrane in zmanjševanja onesnaževanja.

Za lokalno ekološko hrano bomo mogoče res odšteli nekaj več denarja, a prinaša številne prednosti, ki jih ne smemo zanemarjati. Z ekološko hrano varujemo naše zdravje, podpremo lokalno gospodarstvo in tako tudi naše okolje. Na dolgi rok si bomo zato prihranili kar nekaj skrbi, denarja in bolečin. Posledično lahko rečemo, da je ekološko, ki je hkrati lokalno, res tudi idealno.


Sledite nam