fbpx

Ali je in bo za najbolj ranljive v Sloveniji tudi poskrbljeno?

Obvestila

V času razglašene epidemije in izrednih razmer v Sloveniji, so dobrodelne organizacije na vrhu svojih aktivnosti. Kaj še lahko pričakujemo v prihodnjih tednih?

Naslovna slika - Pomagajmo preziveti 2020

Slovenska karitas je, tako kot številne dobrodelne organizacije, hitro aktivirala svojo mrežo prostovoljcev in so nadgradili svoje redne oblike pomoči ter jih prilagodili izrednim razmeram.

Na svoji spletni strani poročajo, da delitev pomoči za 44.000 socialno ogroženih gospodinjstev, med njimi 16.000 starejših, poteka nemoteno.

Trenutno na terenu deluje 1.500 prostovoljcev, ki ranljivim skupinam razdeljujejo pakete s hrano in življenjskimi pripomočki ter skrbijo za pomoč najbolj ogroženim tudi s plačilom položnic. Delitev poteka na 310 razdelilnih mestih.

Rednim prostovoljcem se je pridružilo še 380 mladih prostovoljcev, ki bolnim in starejšim hrano dostavljajo na dom ali pa so z njimi na vezi preko telefonske linije. Vzpostavili so tudi telefonske številke v 6 regijah, kjer strokovnjaki rednim uporabnikom nudijo tudi socialno in psihološko podporo.

S svojimi programi vsako leto poskrbimo za 44.000 gospodinjstev, letos pa pričakujemo, da se bodo potrebe še povečale,” pove Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas in predstavi način delovanja:

“Karitas je ob začetku epidemije prilagodila svoje delo z vsemi potrebnimi varnostnimi ukrepi s posamično delitvijo in tudi z dostavo hrane na dom. Vse župnijske Karitas so preklicale redne uporabnike, še posebej starejše, kronične bolnike, mame samohranilke z majhnimi otroki ter druge, ki bi jih znala epidemija in ukrepi še posebej prizadeti.
Nadaljevali smo z rednim razdeljevanjem pomoči in v zadnjih treh tednih nam je uspelo priti do 14.367 gospodinjstev in jih založiti s hrano s prve dobave iz evropskega ukrepa za najbolj ogrožene. Razdeljenih je bilo 151 ton osnovnih živil, ki smo jih dopolnjevali dodatnimi 59 tonami kupljene hrane, da bi zagotovili primerne pakete hrane. V povprečju smo 20% hrane dostavili na dom.
Dodatno smo pomagali tudi pri plačilu položnic in najnujnejšega v skupni višini 41.000 EUR.
Za pomoč so zaprosile tudi nove družine, skupaj več kot 690, kjer se je že pojavila izguba zaposlitve ali pa gre za starejše, ki so prepuščeni sami sebi. Mnoge župnijske karitas ter tudi škofijske Karitas v Novem mestu in v Mariboru delujejo v navezi ali neposredno v okviru civilne zaščite ter oskrbujejo izredne primere. V tem obdobju smo imeli 275 izrednih intervencij. Intenzivno delujejo tudi naše izposojevalnice invalidskih
pripomočkov v Celju, Ljubljani in Mariboru, ki pomagajo svojcem, ki so vzeli svoje starše iz domov ali bolnic.”

Pri delu sodelavci Karitas upoštevajo vse uradno priporočene ukrepe. Delitev pomoči in hrane se izvaja ob zaščitnih ukrepih za sodelavce in prejemnike pomoči. Zaradi zagotavljanja varnosti predaje pomoči potekajo na prostem, le izjemoma v zaprtih prostorih Karitas. Pomoč se večinoma opravi na vhodu ali z dostavo na dom.

Več kot 1.500 prostovoljcev nudi pomoč na terenu

V zadnjih treh tednih je pri delitvi redne pomoči sodelovalo več kot 1.500 prostovoljcev.

Rednim prostovoljnim sodelavcem so se v tem času pridružili še novi. Na vabilo za pomoč so se odzvali predvsem mladi in delovno še aktivni prostovoljci. Prevzeli so aktivnosti ter na ta način pomagali zaščititi redne prostovoljce, ki večinoma pripadajo starejši generaciji.

Po nekaterih krajih so se v pomoč pri deljenju hrane in higienskih pripomočkov vključili tudi skavti, oratorijski animatorji, mlajši duhovniki in člani drugih skupin v župniji. Mlade prostovoljce še vedno vabijo, da se jim pridružijo.

Po podatkih Slovenske karitas je vsak dan dodatno aktivnih med 80 do 100 prostovoljcev in sodelavcev Karitas, ki v okviru občin pomagajo neposredno prizadetim v epidemiji z dostavo hrane ali drugega najnujnejšega na terenu.

Prosijo za finančno pomoč

Vsi, ki bi želeli podpreti redno in izredno pomoč Karitas, lahko to storite v sklopu dobrodelne akcije Pomagajmo preživeti in živeti. V akciji zbirajo sredstva za pomoč slovenskim družinam, ki se vsakodnevno znajdejo v materialni stiski.

Sredstva zbrana v letošnji akciji bodo namenjena tudi družinam, posameznikom in starejšim, ki so se znašli v materialni stiski zaradi epidemije ali njenih posledic.

»Verjamemo, da lahko z osebno in družbeno solidarnostjo premagamo marsikatero težavo. Zaupamo, da bomo kot skupnost z odgovornostjo in sočutjem zmogli prebroditi ta čas in pomagati drug drugemu,« je optimističen Peter Tomažič.

Zakaj darovati za prizadete družine, žrtve izrednih razmer?

Zaradi razglasitve izrednih razmer v marcu 2020, bo v Sloveniji v naslednjih mesecih prizadetih veliko družin in posameznikov. Socialni izolaciji in s tem povezanimi duševnimi stiskami, težavam pri nabavi hrane, povečanim potrebam po zaščitnih ukrepih in s tem povezanimi ne načrtovanimi stroški, izgubo prihodkov zaradi izgubljenih služb, bo utrpelo izjemno veliko število posameznikov. Nekatere probleme bodo delno ublažili vladni ukrepi, kot vedno pa bodo posamezniki, ki so najbolj ranljivi, ponovno padli skozi rešeto oblik pomoči in tukaj je pomoč humanitarnih organizacij neizogibno nujna,” opozarja Andreja Verovšek, univ. dipl. soc del., ki 20 let spremlja trende socialnih stisk v Sloveniji in odzive na njih. V tem času prostovoljno sodeluje tudi v aktivnostih Slovenske karitas in je sodelavka osveščevalnih aktivnosti portala Med.Over.Net.

Kako lahko donirate za družine v stiski?

1. Z mBills poslikajte QR kodo in daruje.

2. Za donacijo preko mobilnega telefona lahko uporabite QR kodo.

3. Lahko plačate tudi preko UPN naloga v spletni banki ali drugih mestih za plačilo položnic.

OPOZORILO! Če ste starejši, vas prosimo: V času epidemije zaradi morebitnega darovanja ne hodite na pošto ali banko. Naj to za vas poleg plačila vaših drugih položnic opravijo vaši mlajši sorodniki, ki vam lahko pomagajo tudi z darovanjem prek spleta ali telefona.


Sledite nam