fbpx

Alfa in omega prehrane – omega-3 maščobne kisline

Prehrana, Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

Ob skrbi za svoje zdravje je koristno uživati uravnoteženo prehrano, bogato z omega maščobnimi kislinami, s katero zmanjšate tveganje za pojav številnih bolezni ter zaščitite svoje zdravje.

Znano je, da prehrana Eskimov predstavlja veliko količino rib in morskih sadežev. Čeprav Eskimi s prehrano zaužijejo približno 90 % maščob, redko zbolijo za boleznimi srca in ožilja. V čem je skrivnost? Ribe so bogate s posebno vrsto omega-3 maščobnimi kislinami, ki imajo izredno zdravilne lastnosti. Vpliv omega-3 maščobnih kislin na kardiovaskularni sistem in splošno zdravje človeškega organizma je bil v zadnjih letih intenzivno raziskan, saj so že v sredini prejšnjega stoletja znanstveniki dokazali, da omega-3 maščobne kisline pozitivno vplivajo na zdravje srca in razvoj možganskih struktur med fetalnim in postnatalnim življenjem.

Od kod izhaja ime?

Omega-3 maščobne kisline so posebna skupina nenasičenih maščobnih kislin. Ime izhaja iz nomenklature in posebnega položaja dvojne vezi. Najpogostejši sta alfa linolenska kislina (ALA), dokozaheksanojska kislina (DHA) in EPA (eikozapentanojska kislina). DHA je izjemno pomemben za pravilen razvoj človeškega živčnega sistema.

Zakaj so pomembne?

Omega-3 maščobne kisline so bistvenega pomena za sintezo celičnih membran. Delujejo pozitivno na zdravje srca in ožilja. Imajo pomembno vlogo pri preprečevanju miokardnega infarkta, revmatoidnega artritisa in lupusa. Prav tako so izvrstne proti povišani koncentraciji trigliceridov v krvi, visokem krvnem tlaku in srčni aritmiji. Uporabljajo se pri preprečevanju malignih bolezni in psihičnih motenj, kot so depresija, demenca in motnja ter pomanjkanje pozornosti (ADHD). Nedavne raziskave kažejo na njihovo pomembnost pri upočasnitvi kognitivnih funkcij v starosti.

Ali lahko organizem sam proizvaja omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih naš organizem ne more proizvajati, temveč se v telo vnašajo s hrano. Glavni vir maščobnih kislin omega-3 so modre ribe (sardele, skuše, tune, sardoni) in morske ribe iz hladnih morij (haringa, losos). Prav tako jih najdemo v drugih morskih sadežih, kot so lupinarji, jastogi, škampi, kozice in lignji. Najdemo jih tudi v živilih rastlinskega izvora, kot so semena, oreščki in njihova olja, nekatera zelenolistnata zelenjava, nekatere morske alge.

Ravnovesje maščobnih kislin omega-3 in omega-6

Omega-6 maščobne kisline najdemo v rastlinskih oljih, kot sta sončnično olje ali repično olje. Študije so pokazale, da je prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-6, eden od vzrokov debelosti in vse pogostejšem pojavu kroničnih bolezni.

Ravnovesje med obema vrstama je potrebno za optimalno rast in razvoj, še posebej možganov, oči, živčevja, za ustrezno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu ter za ustrezen nastanek krvnega strdka.

Zelo pomembno je vzdrževanje ustreznega ravnovesja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Razmerje obeh ne bi smelo biti večje od 5: 1 v korist omega-6 maščobnih kislin. Zato naj bo vaša prehrana uravnotežena, zmanjšajte tveganje za pojav številnih bolezni ter zaščitite svoje zdravje.

Ob skrbi za svoje zdravje je torej koristno zaužiti vsaj en obrok, bogat z omega 3 MK na dan. Lahko si pripravimo ribe (mastne, npr. losos, skuša, sardele …), žlico repičnega ali lanenega olja, pest orehov ali mletih lanenih semen. Poseben poudarek naj bo na čim bolj sveži, čim manj predelani, čim bolj naravno pridobljeni prehrani. Ob izbiri prehranskih dodatkov pa vsekakor posežite po kakovostnih dodatkih!

 


Sledite nam