fbpx

Alergija na mraz

Bolezni, Zanimivo, Zdravoteka

Vsekakor je treba zmanjšati in preprečiti izpostavljenost mrazu, zato v zimskem času nosite zaščitne rokavice, šal, …

Alergija na mraz je vedno bolj pogost pojav, obsežneje se pojavi v zimskem času. Ni neškodljiva in je ne smemo jemati zlahka, saj lahko povzroči številne težave, ki resno ogrožajo zdravje. Pojavi se zaradi reakcije na poškodbe tkiva in celične membrane, ki nastane zaradi nizkih temperatur.

Statistični podatki kažejo, da je pojav alergij v svetu v porastu. Število oseb, ki trpijo zaradi preobčutljivosti na mraz, ni majhno, pogosteje so k njej nagnjene ženske, prvič pa se lahko pojavi že v otroštvu. Prvič se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, starih med 25 in 30 let, po nalezljivi bolezni ali po daljši uporabi antibiotikov. To je najbolj pogosta alergija, ki se pojavi ob izpostavljenosti kože hladnemu zraku, vetru, tekočini in hladnim predmetom. To se zgodi, ker mraz deluje na mastocite (tkivni bazofilec ali pitanka), ki nato sproščajo histamin in druge vnetne posrednike.

Simptomi alergije na mraz se pojavijo le nekaj minut po izpostavitvi mrazu in lahko trajajo 1 do 2 uri, lahko pa hitro izginejo, ko se človek ogreje in mu je toplo. Običajne reakcije se pojavijo na izpostavljenih delih telesa, kot so obraz in roke ter se na hladnem zraku pojavijo kot rdečica in srbenje kože. Močnejše reakcije, ko po celem telesu nastanejo kožni izpuščaji, otekanje ustnic, žrela, oteženo dihanje, hitro bitje srca, padec krvnega tlaka ali izguba zavesti, po le nekaj minutah po stiku s hladnim in lahko trajajo tudi 48 ur po izpostavljenosti mrazu. Najtežje posledice se pojavijo po kopanju v mrzli vodi, zaradi reakcije kože celega telesa, ob tem se sprošča histamin, krvni tlak pade, pride do izgube zavesti, ki lahko povzroči utopitev. Nenadne smrti po kopanju v hladni vodi ali po skoku v mrzlo vodo se pogosto razlagajo kot posledica alergije na hladno, mraz. Simptomi lahko hitro izginejo, ko se bolnik ogreje, vendar pa se je mrazu vseeno najbolje izogniti. Osebe z alergijo na mraz imajo lahko v zimskem času precejšnje težave že z odhodom v službo, šolo, telesnimi aktivnostmi v zimskem času ali zimskimi športi, saj se morajo zimskemu “veselju”, kot so smučanje, kepanje ali sankanje ter stik s hladnimi predmeti, odreči. Na alergijo na mraz se ne sme pozabiti niti poleti, saj lahko bolnik, ki trpi zaradi netolerance na mraz, občuti blažje simptome alergije že ob pitju zelo hladne vode ali hladnega napitka, tuširanju s hladno vodo ali sladoledu itd.

Za zdravljenje alergije na mraz ni posebnega zdravila, bolnikom se priporoča izogibanje mrazu ter zdravljenje s protialergijskimi zdravili (antihistaminiki). Zdravniki jih po navadi predpišejo šele, ko z izogibanjem mrazu ni vidnih rezultatov. Najbolje je, da jih zaužijete, preden zapustite hišo, dokler še niste izpostavljeni nizki temperaturi (pol ure pred izpostavitvijo oziroma po navodilih zdravnika). V hujših primerih alergije se predpisujejo kortikosteroidi.

S preventivnimi naravnimi metodami se izognite vseh neprijetnih simptomov alergije na mraz:

  • oblačenje v slojih – tako lahko preprečite nenaden občutek hladnega, kasneje pa kakšen sloj oblačila slečete, če vam bo pretoplo.
  • Za zdravljenje kožnega izpuščaja zelo blagodejno deluje topla kopel, ki ji dodate približno 200 g ovsenih kosmičev. Preden ležete v kad, počakajte, da se kosmiči napojijo z vodo. Kopel z ovsenimi kosmiči bo v zelo kratkem času umirila srbenje in zmanjšala rdečico.
  • Eden od povzročiteljev alergije na mraz je tudi stres, zato so koristne nekatere tehnike sproščanja ali aromaterapija (sivka, bazilika, brina, sandalovina).

Vsekakor je treba zmanjšati in preprečiti izpostavljenost mrazu, zato v zimskem času nosite zaščitne rokavice, šal, kapo in se skozi vse leto izogibati hladnim napitkom, sladoledu in kopanju v mrzli vodi.

Ko je zunanja temperatura zelo nizka, imajo celo popolnoma zdravi ljudje simptome, podobne tistim, ki nakazujejo na alergijo na mraz,hladno, vendar le-ti izginejo v 15-20 minutah.

Čas celi vse, zlasti alergijo na mraz. Praksa je pokazala, da tudi brez jemanja zdravil, bolezen izzveni v 5 do 7 letih.

 


Sledite nam