fbpx

Med.Over.Net-ova (re)akcija

Zavod MON

ŠIROKO ZAPRTE OČI SLOVENCEV IN CENTROV ZA SOCIALNO DELO Slovenci imamo žal, ko prestopimo s svojim pogledom prag našega doma, svoje oči zgolj široko zaprte. Zakaj? Vidimo vse, a ker se nas ne tiče, si…

ŠIROKO ZAPRTE OČI SLOVENCEV IN CENTROV ZA SOCIALNO DELO

Slovenci imamo žal, ko prestopimo s svojim pogledom prag našega doma, svoje oči zgolj široko zaprte. Zakaj? Vidimo vse, a ker se nas ne tiče, si pred problemom zatisnemo oči. In ustvarjalci med.over.net-a (v nadaljevanju MON), želimo to spremeniti, ali pa Slovencem in tistim najbolj potrebnim pomoči pomagati to spremeniti.

In pred kratkim nam je to tudi uspelo:

Na največji in najbolj obiskani zdravstveni posvetovalnici MON se poleg osnovnih forumov Pomoči in sociale nahaja tudi forum “Vzgoja otrok in družine”, kjer s svojimi strokovnimi nasveti odgovarja mag. Dragica Kraljič, specialistka defektologije in vodja vrtca Pod Gradom.

Na MON-u moderiranem forumu se je pojavilo pismo, kjer je avtorica pisala o nesprejemljivem ravnanju svoje prijateljice do 13-letnega sina.

Otroka je mati (enostarševska družina) mnogo let pogosto puščala samega, do njega je stroga in nepopustljiva, večkrat je bil tepen, mati je pred otrokom padala v hude čustvene izbruhe.

Otrok je postal v zadnjem času zelo agresiven in je tudi že grozil, da se bo ubil oz. ubil koga drugega.

Na forumu je ga. Kraljič avtorici svetovala, da se poveže s šolsko svetovalno službo in prosi pomoč za otroka. Ker ni bilo pravih odzivov ji je svetovala, da opravi anonimno prijavo na Centru za socialno delo. Po prijavi se ni zgodilo nič.

Zato je ga Kraljič, kot moderator foruma Vzgoja otrok in družine poiskala informacije na policiji oz. pri kriminalistih v Ljubljani. Pisno je prijavila zadevo na Ministrstvo za notranje zadeve in še enkrat na Center za socialno delo v kraju stalnega prebivališča otroka.

Dne 19. 1. 2005 smo prejeli obvestilo, da je Center za socialno delo na podlagi 119. člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih uvedel postopek za zaščito in varstvo mladoletnega otroka.

Verjetno je takšnih in podobnih primerov še mnogo. Najbolj nas skrbi predvsem brezbrižnost posameznikov (ne v tem primeru) in neaktivnost ustreznih strokovnih služb, ki bi morale najprej in najhitreje odreagirati in zaščititi pomoči potrebne posameznike – v tem primeru najbolj ranljive – otroke.

V okviru Zavoda in forumov MON-a skušamo zadeve premikati in predvsem odpirati oči ljudem, da najdejo ustrezno pot in navodila zanjo, da bi pomagali. Če njim kot posameznikom to ne uspe, pa seveda tudi sami malce podrezamo in skušamo pomagati.

Želimo vam še naprej lep dan,

Za vse dodatne informacije:

Zavod med.over.net                                         Vrtec pod Gradom
Primož Cimerman  mag. Dragica Kraljič

forum VZGOJA OTROK IN DRUŽINE


Sledite nam