fbpx

Akcija PIJ MANJ – IMEJ SE FAJN usmerjena k spreminjanju pivske kulture

Dogodki

Akcija PIJ MANJ – IMEJ SE FAJN je usmerjena k spreminjanju pivske kulture, torej k spodbujanju ljudi, da pijejo manj in si po potrebi poiščejo strokovno pomoč.

V Hiši Športa v Ljubljani je dne, 11.julija 2014 potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki Zavoda 112 predstavili projekt PIJ MANJ – IMEJ SE FAJN. Projekt je namenjen osveščanju javnosti o problematiki prekomernega in tveganega pitja alkohola in seznanjanju ljudi, da se lahko imajo dobro, tudi, če popijejo manj. Pomemben del akcije bo ozavestiti ljudi, da v kolikor sami ne morejo zmanjšati ali omejiti količine zaužitega alkohola, da si lahko poiščejo strokovno pomoč.

Akcijo je v imenu OKS podprl Bogdan Gabrovec, podpredsednik Olimpijskega Slovenije in predsednik Judo zveze Slovenije. Projekt je na dogodku osebno podprl uspešni judoist Aljaž Sedej. O problematiki alkoholizma v Sloveniji je na novinarski konferenci spregovorila tudi dr. Zdenka Čebašek – Travnik, avtorica številnih strokovnih in poljudnih prispevkov s področja alkoholne politike in odvisnosti od alkohola.

????????

Na fotografiji z leve proti desni: Bogdan Gabrovec, Aljaž Sedej, Damijan Nacevski, dr. Zdenka Čebašek – Travnik

 

Damijan Nacevski, direktor Zavoda 112 in idejni vodja akcije PIJ MANJ – IMEJ SE FAJN, je pojasnil: «Akcija je namenjena osveščanju javnosti o problematiki prekomernega in tveganega pitja alkohola in seznanjanju ljudi, da se lahko imajo dobro, tudi, če popijejo manj. S pomočjo vzornikov – znanih osebnosti, športnikov, umetnikov želimo vsem prebivalcem Slovenije, predvsem pa mladim, dati pozitiven zgled in jih pritegniti k aktivnemu življenjskemu slogu. Pomemben del akcije je ozavestiti ljudi, da v kolikor sami ne morejo zmanjšati ali omejiti količine zaužitega alkohola, da si lahko poiščejo strokovno pomoč.” Dolgoročni cilj, ki si ga je zadal Zavod 112 je, sprememba kulture pitja oziroma sprememba odnosa do alkohola, da se ljudje ne bodo več spodbujali “enega pa še boš” temveč bodo dejali “dovolj si spil”.

Podpredsednik OKS, Bogdan Gabrovec je poudaril:Projekt Zavoda 112 na Olimpijskem komiteju Slovenije v celoti podpiramo, saj se nam zdi omenjena zgodba še kako koristna in potrebna. Uradni podatki za leto 2012 so grozljivi: 941 oseb je umrlo neposredno zaradi alkohola, med njimi je bilo ¾ moških. Lani je v prometnih nesrečah povezanih z alkoholiziranostjo umrlo 35 oseb, 127 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih. Alkohol še vedno ostaja eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč ter je pogosto vzrok nasilja v družinah. Znano je stališče OKS do zlorabe poživil v športne namene: ničelna toleranca do dopinga vseh vrst. Enako velja za prekomerno uživanje alkohola. Vsi mi se imamo lahko lepo in se zabavamo brez pomoči omamnih substanc, kamor spada tudi prekomerno uživanje alkohola.”

Projekt so osebno podprli tudi priznana glasbenica Tinka Kovač, Sebastjan Skube, rokometaš Celje PL, Staš Skube, rokometaš Gorenja …

***** 

Zavod 112 , zavod za zdravo življenje, kulturo bivanja in dialoga, ki je bil ustanovljen z namenom promocije in osveščanja zdravega načina življenja ter izpostavljanja najbolj perečih družbenih tematik, se je odločil za organizacijo dogodka na podlagi ugotovitev strokovne okrogle mize in raziskav, ki jih je izvedel in katere so pokazale zaskrbljujoče rezultate glede navad in odnosa Slovencev do pitja alkoholnih pijač. Zavod je v lanskem letu izvedel anketa,ki pokazala, da med prazniki kar 40% Slovencev, ki se je opredelilo za občasne ali redne pivce (77,5% anketiranih), zaužije bistveno več alkoholnih pijač. 8% vseh anketiranih pa se je opredelilo za redne (!) pivce. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) se Slovenija po porabi alkohola na prebivalca uvršča v sam vrh med državami članicami Evropske unije.

Problematiko prekomernega pitja oz. zlorabe alkohola se med drugim kaže v številnih materialnih stiskah posameznikov in družin, v neurejenih partnerskih in družinskih odnosih, zanemarjanju in ogrožanju otrok, težavah v odraščanju, nasilju v družini, slabih medsebojnih odnosih, razvezah, izgubah zaposlitev, prekrških, kaznivih dejanjih, revščini, deložacijah, brezdomstvu.

Projekt podpira tudi uspešni judoist Aljaž Sedej.

Vir: Zavod 112

 


Sledite nam