fbpx

Adventni venčki so lahko tudi nevarni

Dom, Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Praznični december je v primerjavi z drugimi meseci v letu požarno bistveno nevarnejši, zaradi prazničnega okrasja …

Za mnoge ni pravega vzdušja brez prazničnega okrasja. A prav različni okraski, med njimi tudi adventni venčki in lučke na novoletni jelki, so lahko krivi za izbruh požara doma. Zakaj zagori in kako se plamenom izogniti, je pojasnil dr. Aleš Jug, predsednik Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

Nevarni tako plastični kot naravni

Hitro se lahko vnamejo tako venčki iz naravnih materialov kot plastični. Vendar je naraven venček požarno nevarnejši. Suh naravni venček se bo namreč vnel in zgoreval hitreje od plastičnega.

Vejevje in smrekove vejice se vnamejo že pri 250 stopinjah Celzija, plamen sveče pa jih ima okoli 800.

»Požarno zelo nevarno je tudi umetno rastlinje. Sestavljeno je iz gorljive plastike, ki med gorenjem kaplja in tvori veliko dima. To pomeni, da med gorenjem lahko hitreje vname preprogo, mizo ali druge vrste snovi, ki so pod venčkom,« je pojasnil dr. Aleš Jug, strokovnjak za požarno varnost.

Pazljivo z nizkocenovnimi lučkami na novoletnih jelkah

A nič manj niso nevarni novoletne jelke in njihovo okrasje. Po izkušnjah dr. Juga so prav lučke statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke.

»Navadne barvne žarnice z žarilno nitko ne sodijo v bližino gorljivega okrasja ali na smrekico. Druga nevarnost je požar, ki nastane zaradi električnega vodnika, ki povezuje novoletne lučke. Še posebej nevarni so nizkocenovni izdelki s tankimi električnimi vodniki, ki se pregrejejo, če so lučke dalj časa vključene,« je opozoril strokovnjak za požarno varnost.

Zagorijo lahko vsi okraski, ki so v bližini vira vžiga, najbolj pa tisti iz naravnih materialov, na primer suhega rastlinja, vejevja, storžev, papirja in vate.

Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah nevarnejši od gorečih venčkov.

Enako kot pri venčkih požarno nevarnost jelk ločimo po materialih, iz katerih so te narejene. Tako bo podobno kot pri venčkih naravna jelka hitreje zgorevala in vnela tudi bližnje predmete. Pri umetni jelki pa je odvisno, iz česa je narejena.

»Umetne jelke so dveh vrst. Najbolj prodajane so sestavljene iz gorljive plastike. Druga vrsta jelk pa ima v sicer plastičnih materialih t. i. zaviralce gorenja. Te bodo gorele ob prisotnosti zunanjega vira vžiga, na primer plamena sveče, sicer pa ne,« je dodal dr. Jug.

Največ požarov doma je prav decembra

Praznični december je po podatkih Zavarovalnice Triglav v primerjavi z drugimi meseci v letu požarno bistveno nevarnejši. V letu 2016 so v zadnjem mesecu leta popisali kar za dobrih 70 % več požarov, kot je bilo povprečje na mesec, v letu 2014 pa celo 83 % več. Nesreča nima praznikov – dejstvo je, da je v prazničnem času ob prelomu leta poleg požarov tudi več vlomov in drugih nesreč.

A s pravilnim ravnanjem se da preprečiti, da bi imeli pokvarjene praznike. Nasvete dr. Juga, kaj lahko naredite za zaščito, in kako gasite ogenj, če bi se novoletno okrasje kljub vsemu vnelo, si preberite na strani Vse bo v redu. >>

 


Sledite nam