fbpx

Adijo pajkaste žilice!

Lepota, Zanimivo, Zdravje

Se sprašujete, zakaj so na vašem telesu postale vidne drobne žilice, kapilare? Se jih želite znebiti, pa ne veste, kako?

Se sprašujete, zakaj so na vašem telesu postale vidne drobne žilice, kapilare? Se jih želite znebiti, pa ne veste, kako? Predstavljamo vam nekaj odgovorov na vaša vprašanja. 

Ocenjeno je, da ima vsaj polovica vseh žensk težave zaradi pojava pajkastih žilic, kapilar. Pri nekaterih se pojavijo že v zgodnjih 20. letih, pri drugih pa postanejo vidne do 40. leta starosti. Tudi moški dobijo pajkaste žilice, ki pa zaradi poraščenosti niso tako očitne. Z leti se povečata tako število kot vidnost pajkastih žilic.

Kaj so pajkaste žilice?

Pajkaste žilice so majhne in tanke vene tik pod površino kože. Opazite jih lahko kot skupek žilic, ki se širijo iz temnega žarišča na koži, se vejasto prepletajo ali potekajo kot tanke ločene črte rdeče, vijolične ali modre barve. Najbolj so vidne na nogah in obrazu, prekrivajo pa lahko večje ali manjše površine kože. Pajkaste žilice ne bolijo, so bolj estetska nadloga. Ne smemo jih zamenjevati z varikoznimi venami, ki so večje, debelejše, globlje pod kožo ter so lahko boleče.

Kako in zakaj nastanejo?

Vene v spodnjih okončinah potiskajo s hranilnimi snovmi osiromašeno kri proti srcu in imajo enosmerne zaklopke, ki preprečujejo zatekanje krvi nazaj in njeno zbiranje. Če postanejo zaklopke šibke, se v venah začne nabirati kri in drobne žilice lahko počijo.

Razlogov za nastanek pajkastih žilic je veliko: dedna nagnjenost, poklicna obremenitev s pretežno stoječim ali sedečim načinom dela, hormonske spremembe, debelost, poročali pa so tudi o nastanku pajkastih žilic zaradi poškodbe kože in izpostavljenosti UV-žarkom.

Kako jih odpravimo?

Odstranimo jih lahko s skleroterapijo ali laserskim posegom, uporabimo pa lahko tudi kreme, razvite posebej za zmanjšanje vidnosti pajkastih žilic. Prednost kreme je v tem, da je postopek neboleč in bistveno cenejši, rezultati pa so tudi zelo hitro vidni.

Kako jih preprečimo?

Če želite preprečiti nastanek pajkastih žilic, pa vam bodo prav prišli naslednji nasveti: bodite redno telesno aktivni, uživajte manj soljeno hrano, izogibajte se  pretesnim oblačilom in masirajte si noge ter ostale občutljive predele.


Sledite nam