fbpx

Pred lakoto bo rešila 300.000 ljudi

Novice

Isabel Jonet je direktorica organizacije Banco Alimentar v Lizboni. “Verjamem, da ljudje sodimo skupaj in da smo soodgovorni za skupno dobro."

C2026AF8-48E3-11E1-AFAC-B46665B94067

Isabel Jonet je direktorica organizacije Banco Alimentar v Lizboni, krovne organizacije devetnajstih “bank s hrano” po vsej Portugalski. Vsako leto zberejo in razdelijo dovolj hrane za 12 milijonov obrokov na leto. Jonet tudi sodeluje s predstavniki več kot 240 bank s hrano po vsej Evropi. Isabel Jonet je dobitnica nagrade “Evropejec/-ka leta 2012” po izboru revije Reader’s Digest

Kot pravi einainpetdesetletna nagrajenka, ki jo je finančni časopis Negócios opisal kot najvplivnejšo žensko v Portugalskem gospodarstvu, je “ključ vsega opozarjati ljudi, da je v njihovi okolici res lakota in da lahko tudi sami pomagajo.”

“Verjamem, da ljudje sodimo skupaj in da smo soodgovorni za skupno dobro,” razlaga svojo motivacijo za pomoč lačnim in za odpravo razsipnosti.

Portugalske banke hrane zbirajo živila s pomočjo sodelavcev, ki konec tedna prepričujejo nakupovalce v supermarketih, da kupijo in nato podarijo osnovna živila. Jonet je prepričala grosiste, da podarijo pokvarljivo hrano, in vodje supermarketov, da lahko privarčujejo, če ji podarijo hrano, ki bi drugače napolnila odlagališča.

Hrano deli 300 krajevnih organizacij, ki so seznanjene s potrebami lokalnih skupnostih v vrtcih, domovih za ostarele in centrih za pomoč starejšim.

Jonet, ki ima pet otrok, je razvila socialni čut, ko je bila še zelo mlada. Starši so imeli kmetijo in so ji bili vzor s svojo skrbjo za soljudi. “Stara sem bila samo 12 let, ko sem začela delati kot prostovoljka v pediatrični bolnišnici,” se spominja. Leta 1994 je začela kot prostovoljka delati pri Banci Alimentar in je kmalu postala njena gonilna sila.

O njej bo spregovoril daljši članek v februarski številki slovenske izdaje revije Reader’s Digest.

 

Oglasno sporočilo


Sledite nam