fbpx

92% staršev se ne zaveda posledic mozoljaste kože pri najstnikih

Zdravje otrok

Mozolji ne vplivajo le na zunanjost, temveč lahko pustijo tudi psihološke posledice. Kako pomagati mladostniku, ki se spopada s to težavo?

Mozolji (acne vulgaris), eno najpogostejših dermatoloških obolenj, prizadenejo tako najstnike kot odrasle. S to težavo se spopade kar 85% mladih. Najpogostejši krivci za nastanek mozoljev so:

  • Hormoni (še posebej v času pubertete)
  • Genetika,
  • Način življenja (prehrana, gibanje)
  • Neustrezna higiena

Katere psihološke težave povzročajo mozolji?

Ta kožna bolezen ne vpliva le na zunanjost, temveč pogosto pusti resne duševne posledice, ki lahko trajajo še dolgo po tem, ko smo se mozoljev že znebili. Pri tem ni nujno, da so izbruhi hudi – psihološke posledice lahko pusti že nekaj mozoljev.

Raziskave kažejo, da ljudje z mozolji (še posebej mladostniki) razvijejo težave kot so:

  • Depresija
  • Anksioznost
  • Nizka samozavest
  • Slaba samopodoba
  • Občutek osamljenosti

Opazimo lahko tudi naslednje znake: izogibanje očesnemu stiku, pokrivanje obraza z lasmi, pretirana uporaba ličil (ki stanje še poslabša), strah pred preoblačenjem v šolskih slačilnicah (ko gre za mozolje po telesu), izogibanje druženju in spoznavanju novih ljudi zaradi slabe samozavesti, izguba apetita in nihanja razpoloženja kot posledica depresije, itd.

Kako pomagati mladostniku z mozolji?

Najpomembnejše je, da se z mladostniki pogovorimo o morebitnih težavah, s katerimi se soočajo zaradi mozoljev, in da jim nudimo podporo.

Seveda pa nam bojo najbolj hvaležni, če jim bomo pomagali, da se jih dejansko znebijo ali izbruhe vsaj omilijo.

Eden izmed glavnih korakov je zdrav življenjski slog. Priporočeno je uživanje svežega sadja in zelenjave, izogibamo pa se sladkarijam, mastni hrani in mlečnim izdelkom. Priporočena je redna telovadba, po kateri se čimprej stuširamo.

Pomaga tudi, da lase umaknemo z obraza, uporabljamo manj make-upa in se kože ne dotikamo.

Najpomembnejši korak pri boju proti mozoljem je zagotovo ustrezna in redna higiena. Obraz (in druge predele, kjer se pojavljajo mozolji) čistimo vsaj dvakrat na dan. Uporabljamo nežen piling, s katerim odstranimo odmrle kožne celice, ki bi sicer zamašile pore in spodbudile nastanek novih mozoljev.

Pri izbiri kozmetike moramo biti izredno pozorni. Pazimo, da ne uporabljamo premastnih krem, najvarnejša izbira pa je naravna kozmetika.

Naravno črno milo, ki je obnorelo Slovenijo

Črno milo slovenskega podjetja Karbonoir se je izkazalo za pravi mali čudež v boju proti mozoljem, ogrcem in mastni koži, kot pričajo številni komentarji uporabnikov.

Milo je naravno, ročno izdelano v Sloveniji in zapakirano v embalažo brez plastike.

Črno pa je zato, ker vsebuje aktivirano oglje, pridobljeno iz kokosovih lupin. Gre za eno najbolj absorbivnih sestavin na planetu, ki se v medicini uporablja že tisočletja. V Kn črnem milu deluje kot nežen piling, ki nase še dodatno veže nečistoče.

Tina Zupančič

Zakaj je ravno to milo tako efektivno v boju proti mozoljem?

Skrivnost Kn črnega mila se ne skriva zgolj v aktiviranem oglju, temveč je bistveno tudi pravo razmerje naravnih, visokokakovostnih sestavin.

Milo se izdeluje po hladnem postopku, ki se uporablja za najkvalitetnejša naravna mila. Ker se olje in masla (kokosovo, oljčno, karitejevo) pri tem procesu ne pregrevajo, se v izdelku obdržijo tudi vse koristne negovalne in hranilne lastnosti naravnih sestavin.

Prav zaradi skrbno izbranih naravnih sestavin je primerno tudi za občutljivo kožo mladostnikov.

Se lahko z redno uporabo res znebiš mozoljev?

Z redno uporabo mila vsaj enkrat na dan velika večina uporabnikov (tudi najstniki s hudimi rednimi izbruhi) spremembe opazi najkasneje v mesecu dni.

Katja Grudnik, lepotna blogerka:
“Milo me je dobesedno sezulo. Sicer za obraz ne maram uporabljati trdih mil… Ampak tole je pa nekaj čisto norega. Na bradi sem imela nekaj podkožnih mozoljev, ki niso nikoli dozoreli ampak so me motili. Videli so se na daleč, boleli so na otip… stres v karanteni pač dela svoje. Milo sem uporabljala zjutraj in zvečer in PRISEŽEM, da so po 3 dneh izginili. Nisem mogla verjeti, da dejansko tako hitro deluje.”

foto: Katja Grudnik

Ana Čufer, državna prvakinja v gorskem teku:
“Najboljše odkritje! Zaradi treningov se moram umivati po 2x na dan in druga mila so mi kožo precej izsušila, imela sem tudi probleme z mozolji po hrbtu in ramenih. Odkar uporabljam to milo nimam nobenih mozoljev več! Ne potrebujem tudi nobenega pilinga, ker za to poskrbi tudi to čudežno milo 🙂 Uporabim ga tudi za britje. Skratka vse v enem. Da pa je še zero waste – top! Vredno vsakega evra.”

Ana Čufer

Janja, anonimna uporabnica, ki nam je poslala tudi slike rezultatov:
“Zelo hitro sem opazila spremembe – po enem tednu so se mi mozolji in akne izboljšali in nisem več imela toliko novih. Moja koža je super mehka in res čista in diši tako čudovito. 🥰 Prav vidi se, da delaš nekaj dobrega za svojo kožo. Zdaj se končno počutim lepšo in se lahko pokažem brez ličil. 🥰”

Janja, prej in potem

Še več informacij o milu in mnenj uporabnikov najdete na spletni strani Kn črnega mila.

V sklopu tega članka vam podjetje Karbonoir pri prvem naročilu na njihovi spletni strani ponuja tudi 10% popust na celoten nakup s kuponom MEDOVER10. Naročilo z ugodnostjo lahko opravite na povezavi ali pokličete na 040 507 560.


Sledite nam