fbpx

9. Polonina zdrava bližnjica

Zanimivo, Zdravje

Vsak dan si vzemite minutko ali pet, da svoja dihala prezračite, predihate in se naužijete svežega zraka in kisika.

#Kako lahko prezračimo telo?

Naše telo si lahko predstavljamo kot stanovanje, ki ga je treba večkrat prezračiti. S tem zamenjamo predihan zrak s svežim, odstranimo vonjave iz kuhinje in wc-ja ter v prostor vnesemo kisik.

Naš telesni sistem za prezračevanje so DIHALA: nos in usta, sapnik in pljuča. Pljuča pa so tudi eno izmed petih telesnih izločal, ki strupe izloča v obliki sluzi ali plinov (kar 600 strupov v plinasti obliki lahko izločijo). Vendar jim moramo to omogočiti: vsak dan na stežaj odpreti okna in ZADIHATI.

Ker dihamo avtomatsko in pod stresom nanj praviloma pozabimo, postane naše dihanje plitko. Telo nima skoraj nobene možnosti, da bi ven spravilo strupe po tej poti.
Takrat sami sebe prikrajšujemo za svežino, za razstrupljanje, za zdravje.

Kaj to pomeni v praksi?

Vsak dan se potrudimo, da svoj organizem prezračimo in se NADIHAMO.
Namerno lahko poglobimo dihanje, še bolje pa bo, če ga združimo z GIBANJEM, kjer bomo poskrbeli še za trening srca, dvig temperature in krepitev mišic. To je najboljša oblika “MULTITASKINGA”, ki krepi zdravje.

Polonine zdrave bližnjice:

V PISARNI:

  • globoko, a umirjeno dihanje pri odprtem oknu (podaljšani vdihi in izdihi) – to nas bo dodatno umirilo, kot mini meditacija;
  • hoja po stopnicah v višje nadstropje (lahko v hitrejšem tempu, v več nadstropij) – to bo spravilo strupe iz telesa, nas segrelo in zbudilo.

ZUNAJ

  • sprehod v naravi (namesto odmora za kavo) – učinek bo primerljiv z dvema skodelicama kave,
  • tek, kolesarjenje …
Vsak dan si vzemite minutko, pet ali deset, da svoja dihala, svoje stanovanje prezračite. Tudi pozimi!

Sledite nam