7 korakov do novega doma

anonimni uporabnik, 28. maj 2019
Ostalo

Tanja si je želela hišico nekje na obrobju Ljubljane, Blaž pa stanovanje čim bliže delovnemu mestu v centru.

A želje so eno, finančne zmožnosti pa drugo, sta povedala v poglobljeni zgodbi Na svoje. Nujen je bil kompromis in ni šlo brez kredita. Toda danes uživata v starejšem trisobnem stanovanju v nizkem stanovanjskem bloku, obdanim z zelenjem. Ste tudi vi v podobni situaciji? Preberite 7 Kako se lotiti nakupa novega doma.

1. Idealnega doma ni

Izbira nepremičnine je predvsem stvar osebnih želja in življenjskega sloga. Enoznačnega odgovora na vprašanje, kakšen je idealen dom, v resnici ni, kar potrjuje tudi zgoraj omenja izkušnja. Želje Tanje in Blaža so bile različne in na koncu sta našla drugačen dom, kot sta pričakovala, a sta danes s svojo izbiro zadovoljna.

Kljub temu, da boste idealen dom težko našli, pa zagotovo že sedaj veste, kaj si s partnerjem želita in kaj za vaju ni spremenljivo.

Na podlagi odgovorov na ta vprašanja, se boste lažje odločale za izbiro nepremičnine:

  • Kakšno lokacijo si želite?
  • Kakšna naj bosta velikost in razporeditev prostorov?
  • Koliko ste pripravljeni vložiti v infrastrukturo nepremičnine ali njene okolice?
  • Koliko sredstev ste pripravljeni nameniti za stroške vzdrževanja nepremičnine in življenja v njej?
  • Kaj pričakujete od novega doma: kakšni so vaši srednjeročni in dolgoročni načrti, ki jih želite uresničiti v novem domu (hobiji, povečanje družine …)?

Ob tem pa si še zapišite, kateri od teh kriterijev je za vas ključen, bolj pomemben od ostalih.

2. Ocenite svoje finančne zmožnosti

Želje so eno, a preden sploh začnete gledati ponudbo nepremičnin na trgu, realno ocenite svoje finančne zmožnosti. Koliko denarja potrebujete za nakup novega doma? Odvisno, kje kupujete.

Če boste za nakup novega doma morali najeti kredit, si zabeležite prihodke, predvidene stroške in redne mesečne odhodke – tako dobite približen znesek, koliko vam še ostane na mesec, torej koliko od tega lahko na mesec namenite za poplačilo kredita. A nikoli se ne obremenite do roba finančnih zmožnosti.

Nihče ni popolnoma pripravljen na vse, kar ga čaka pred selitvijo v nov dom. Preverite ostale korake od najema kredite, ogledov, odločitve in nakupa nepremičnine. Več

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
19.03.2024 ob 02:01
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
18.03.2024 ob 22:33
Preberi več

Več novic

New Report

Close