6 dejstev o zdravju zob

anonimni uporabnik, 10. januar 2019
Ostalo

V tem članku bi vas radi spomnili na pomembnost zdravja zob in ustne votline ter vam svetovali, kako za to najbolje poskrbeti.

Med najpogostejšimi vprašanji, ki nam jih zastavljajo pacienti v zobni ambulanti Rotim, so, katero zobno ščetko uporabljati, kako pogosto in koliko časa si ščetkati zobe, kdaj je treba otroka prvič odpeljati k zobozdravniku in ali redni pregled enkrat letno zadostuje.

Prvi obisk zobozdravnika

Ste vedeli, da je najpogostejša bolezen, ki jo zdravniki odkrijejo ob sistematskem pregledu, karies? Praviloma naj bi otroka prvič odpeljali k zobozdravniku, ko mu začne rasti prvi mlečni zob (med šestim in devetim mesecem). V praksi seveda ni tako; statistike kažejo, da skoraj vsak tretji otrok pride k zobozdravniku šele ob vstopu v šolo (pri šestih letih). Dragi starši, vaš odnos in vaši občutki do zobozdravnikov in zobozdravniških pregledov pa tudi vaše osebne izkušnje pomembno vplivajo na doživljanje vaših otrok. Vaš strah in negativna pričakovanja se lahko prenesejo na otroka, vemo pa, da so prve izkušnje z zobozdravnikom ključne pri oblikovanju poznejšega odnosa med zdravnikom in pacientom. Zapomnite si, da se preprečevanje strahu pred zobozdravnikom in fobij v zvezi z zobmi začne v otroštvu.

Naredite načrt za zdrave zobe svojega otroka

Starši morajo umivati zobe otrokom od dneva, ko začne rasti prvi mlečni zobek, pa vsaj do osmega leta. Med ščetkanjem poleg zob nežno masirajte tudi dlesni. Z otrokom preizkusite aplikacije za umivanje zob, tako da jih bodo na to spomnili priljubljeni Disneyjevi in Pixarjevi junaki. Uporabljajte zobno pasto s fluoridi in otroku pred spanjem ne dajajte sladkih napitkov. Osnovni vir hidracije v otroštvu morajo biti zdrave pijače. Otrok naj dobi tri glavne in dva manjša obroka dnevno, sladkih jedi in pijač pa naj uro pred spanjem ne uživa več.

Mlečni zobje so ključnega pomena

V ambulanti pogosto slišimo: »Mlečnih zob ni treba zdraviti, saj bodo tako ali tako izpadli.« Res bodo izpadli in jih bodo nadomestili stalni zobje, vendar pa je zdravje mlečnih zob nadvse pomembno. Poleg tega, da otroku omogočajo normalno žvečenje hrane, so pomembni z estetskega vidika pa tudi zato, ker »pripravljajo prostor« svojim stalnim naslednikom. Pomnite: večina otrok, ki prehitro izgubijo mlečne zobe, bo v prihodnosti potrebovala ortodontsko zdravljenje.

Redni obiski zobozdravnika

Pacienti pogosto rečejo: »Nič me ni bolelo, zato pač nisem prišel k vam.« In tako se zgodi, da od zadnjega obiska zobozdravnika mine več let. Ne glede na to, ali vas kak zob boli ali ne, obiščite zobozdravnika dvakrat na leto. Pregledal vam bo celotno ustno votlino ter z zob odstranil morebitni zobni kamen in pigmentacije.

Zakaj imam kljub rednemu umivanju zob karies?

Klasično ščetkanje zob ne zadostuje za očiščenje vseh zobnih površin. Ste vedeli, da pri umivanju zob očistimo le 65 odstotkov površine zob? Preostalih 35 odstotkov predstavljajo nedostopna mesta, ki jih lahko očistimo le z zobno nitko ali medzobno ščetko. Tako odstranimo zobne obloge in preprečujemo razvoj kariesa.

Tudi »umetne zobe« moramo čistiti

Mnogi pacienti menijo, da po namestitvi zobnih prevlek ali mostičkov ustna higiena ni več tako pomembna. Vendar drži prav nasprotno: biti mora nadvse temeljita, da bodo krone in mostički trajali čim dlje. To še zlasti velja za pravilno čiščenje predela med dlesnijo in protetičnim delom. Nujno je uporabljati tudi pripomočke za vzdrževanje medzobne higiene (zobno nitko ali medzobno ščetko). Pri nas takoj po namestitvi protetike vsem pacientom priporočamo nakup zobne prhe.

ROTIM MEDICAL CENTAR – z vami že 25 let

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 17:13
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close