fbpx

5-tedenski program za obvladovanje stresa

Dogodki, Novice

Stres vpliva tako na psihično kot fizično počutje in posledično na kvaliteto življenja. Akutni stres sproži občutke ujetosti, nezadovoljstva, omeji možnost opazovanja situacije iz več zornih kotov in tako …

Stres vpliva tako na psihično kot fizično počutje in posledično na kvaliteto življenja. Akutni stres sproži občutke ujetosti, nezadovoljstva, omeji možnost opazovanja situacije iz več zornih kotov in tako zmanjša iskanje različnih rešitev, vpliva na motnje spanja in telesno težo. Dolgotrajna izpostavljenost prekomernemu in neobvladanemu stresu lahko privede do kumulativne travme, pripomore k razvoju depresije, tesnobe in kroničnih bolezni.

Stres se pri vsakem posamezniku kaže drugače. Nekateri njegove posledice močno občutijo na telesu. Občutek pritiska ali teže na področju prsnega koša je lahko povezan z občutji nemoči. Ko se znajdemo v okoliščinah, ki nam sprožajo tovrstna občutja se vzporedno pojavi tudi ustrezen telesni odziv. Podobno je lahko z občutkom stiskanja v grlu, vendar je ta telesni občutek mnogokrat povezan s strahom. Bolečine v glavi kažejo na pomanjkanje orodij za kanaliziranje intenzivnih notranjih občutkov. Težave s kožo v določenih obremenilnih situacijah (npr. izpuščaji ali lišaji okoli oči ali na rokah) se lahko pojavijo v povezavi s pomanjkanjem ustreznega osebnega prostora oz. nezmožnostjo njegovega ohranjanja v ključnih trenutkih. Vsa opisana občutja na telesu so lahko povezana z razvojem tudi konkretnih sprememb in bolezni na telesu kot so ciste, nekateri občutki vplivajo na delovanje prebavil, mehurja, itd.

5-tedenski inteznivni program za obvladovanje stresa je oblikovan na podlagi izsledkov nevroloških raziskav, raziskav o vplivu prakticiranja vaj čuječnosti, psiholoških spoznanj in psihoterapevtskih tehnik. Cilj programa je pridobitev vpogleda v lastno psihodinamsko sliko in individualne vzroke za občutenje prekomernega stresa. Tekom programa udeleženci osvojijo uporabo sprostitvenih tehnik za premagovanje akutnega stresa. Poglobljeno predelujejo psihološke vzorce, ki vplivajo na dojemanje stresnih situaci. Udeleženci se naučijo obvladati tudi izpostavljenost dolgotrajnemu stresu, s pomočjo postopno intenzivirajočih vaj, ki pripomorejo k doseganju trajnostnih pozitivnih sprememb. Ob koncu programa so udeleženci opremljeni z ustreznimi orodji za samostojno obvladovanje stresa v vsakdanjem življenju.

stol-psihoterapija

Učenje sprostitvenih tehnik v kombinaciji s čuječnostjo vpliva na povečanje zmožnosti učinkovitega obvladovanja stresa. S sprostitvenimi vajami znižamo nivo akutne čustvene intenzivnosti, kar v začetku olajša čuječe doživljanje trenutnega dogajanja, na dolgi rok pa prispeva k večji zmožnosti obvladovanja reakcij in odzivov ter mirnejše notranje doživljanje.

Teme:

  • čuječnost,
  • življenje po načinu »avtopilota«,
  • prepoznavanje vzorcev,
  • osredotočanje na »tu in zdaj«.
  • učenje sprostitvenih tehnik in
  • spoznavanje specifičnosti vzvodov, ki spodbujajo stres in psihodinamskih vzrokov.

Program bo vseboval predvsem praktične izkustvene naloge pa tudi predstavitev ustrezne teorije. Za večji in trajnejši intenzivnega programa bodo udeleženci vsak teden sproti dobivali vaje, za izvedbo doma.

Zaradi kakovosti izvedbe je število udeležencev v programu omejeno. Na tak način se vzpostavi ustrezno razmerje med intenzivnostjo dela individualnega dela vsakega udeleženca in koristnostjo dela vskupini, ki olajša izvedbo vaj, poglobi izkušnjo in prispeva k hitrejšemu učenju.

Čas izvedbe programa:
Torki od 18.00 do 20.00.

  • 14. 10. 2014
  • 21. 10. 2014
  • 7. 11. 2014
  • 14. 11. 2014

Lokacija: Center za osebnostno rast in psihoterapijo, Trg MDB 5, Ljubljana

Cena: 80€ za celoten program. Za študente in brezposelne je cena znižana na 60€.

Za delavnico so obvezne  prijave na e-mail [email protected] , in sicer do ponedeljka, 6. 10. 2014. Število udeležencev je omejeno.

Oglasno sporočilo


Sledite nam