fbpx

5. Polonin zdravi izziv: Znaki lakote in skomin

Prehrana, Zanimivo

#Znaki lakote in skomin Kadar nam kruli v želodcu, nas stiska ali imamo »luknjo« v prsni ali trebušni votlini, smo omotični, rahlo razdražljivi, imamo morda blag glavobol in celo nekakšno telesno nelagodje, ki ga je težko opisati, signale pošilja LAKOTA. Če se na njene signale ne odzovemo, bodo postajali vedno močnejši. Kadar organsko hrepenimo po […]

#Znaki lakote in skomin

Kadar nam kruli v želodcu, nas stiska ali imamo »luknjo« v prsni ali trebušni votlini, smo omotični, rahlo razdražljivi, imamo morda blag glavobol in celo nekakšno telesno nelagodje, ki ga je težko opisati, signale pošilja LAKOTA. Če se na njene signale ne odzovemo, bodo postajali vedno močnejši.

Kadar organsko hrepenimo po nečem splošnem, npr. sladkem, kislem, začinjenem, pekočem ali slanem ali pa po točno določenem okusu (npr. svežih malinah ali jajcih z ocvirki), so se oglasile SKOMINE. Ti so kot nekakšen kompas, kaj naše telo potrebuje za potešitev (podobno kot srbečica, ki jo je treba popraskati).

Lakota nam pove, da je čas za obrok, skomine pa sporočajo, kaj moramo jesti.

Ko pa vas proti hladilniku poženejo čustva, dolgčas, ali nemir, ker vam je tam ostala rezina torte od prejšnjega dne, to ni ne lakota, ne skomine, temveč znak, da morate vzrok poiskati drugje.

Če vas lahko poteši kaj drugega kot hrana, potem ta občutek ni lakota.

Polonin izziv:

Prepoznajte svojo stopnjo lakote.

Če ste tako sestradani, da vam je kar slabo, ste čakali predolgo in boste vase verjetno stlačili vsako užitno stvar, ki se bo znašla v vaši bližini. Če pa sploh niste lačni, ne boste vedeli, kdaj nehati jesti, ker ste bili že pred obrokom siti ali potešeni. Zato poskusite jesti, ko ste zmerno lačni, svoje skomine pa prepoznati in potem pojesti natanko toliko, kolikor potrebujete za potešitev (praskati se je treba nehati takoj, ko srbenje mine).

Za strokoven nasvet obiščite forum Nasveti za zdrav življenjski slog.

Sledite nam