5 nasvetov za sproščanje in obvladovanje stresa

Človeško telo, Odnosi, Zanimivo, Življenjski slog

V današnjem času, ko dajemo velik poudarek produktivnosti, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek in zabavo.

V današnjem času, ko dajemo velik poudarek učinkovitosti, produktivnosti in delovanju, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek, sproščanje in zabavo.

Ta del našega življenja je pogosto zanemarjen. Pozornost in energijo usmerjamo v povečanje učinkovitosti, strukturiranje časa, predvsem s ciljem, da bi v 24 urah naredili čim več. Posledično nam zmanjka časa za počitek, sproščeno druženje s prijatelji, igranje z otroki, intimnost s partnerjem, negovanje lastnega notranjega otroka, crkljanje svojega telesa in duha …

Dolgoročno začutimo utrujenost, nezadovoljstvo, vse bolj nam zmanjkuje energije, vse manj imamo volje, veselja do stvari, ki smo jih prej počeli in v njih uživali. Življenje se nam zdi kot neprestano tekmovanje s časom, tekmovanje, ki ga iz dneva v dan izgubljamo. Počutimo se kot hrček, ki poganja kolo, nikoli pa se ne premakne iz svoje kletke. Pogosto se pojavijo različne zdravstvene težave.

Kaj lahko naredimo?

stress-391659_960_720

1. Poskrbite za svoje zdravje!

Imejte vedno v mislih, da če boste sami zadovoljni, bo tudi vaša družina srečnejša, uspešnejši boste v službi, v vaših medosebnih odnosih pa bo več harmonije. Vaše telesno in duševno zdravje je prioriteta, vse drugo pride zatem. Zato premislite, kakšno je vaše zdravje … Kdaj ste nazadnje opravili preventivne preglede? Ali veste, kakšen je vaš krvni tlak, raven sladkorja v krvi, holesterola? Kdaj ste opravili preventivni ginekološki pregled? Ali redno izvajate samopregled dojk? Koliko se gibate, ali jeste dovolj raznoliko? Ali spite dovolj? Kadite?
Opravite iskren pogovor sami s seboj in si zastavite cilje. Cilji morajo biti realni, dosegljivi. Ne načrtujte, da boste naenkrat shujšali, nehali kaditi in se pripravili za naslednji maraton. Zastavite si prioritete in bodite vztrajni.

2. Spoznajte sebe!

Ali veste, katere so vaše dobre lastnosti in katere slabe? V čem ste dobri, v čem bi se lahko izboljšali? Katerih stvari se bojite? Kako se odzivate na življenjske nevšečnosti? Ali imate načeloma dobro mnenje o sebi? Kakšno splošno mnenje imate o drugih? Ali se vam zdi, da niste prilagojeni za ta svet? Kako se prilagajate na spremembe, jih jemljete kot izziv ali kot grožnjo? Ali lahko prosite za pomoč druge? Kako prenašate konflikte?
Če ne znate odgovoriti na ta vprašanja, je zelo verjetno, da se ne poznate dovolj dobro.

3. Naučite se tehnik sproščanja

Obstajajo različne učinkovite tehnike sproščanja, od avtogenega treninga, meditacije, dihalnih vaj in vizualizacije do čuječnosti (mindfulness). Za vse je potrebno učenje in redno izvajanje.
Najbolje je, da si za začetek izberete le eno tehniko in se jo naučite pravilno izvajati. Če vam bo ustrezala, boste to hitro začutili, vendar se morate zavedati, da je za pravi učinek potreben čas, saj so te tehnike veščine, ki se jih moramo naučiti.

4. Bodite ustvarjalni!

Premislite, kdaj ste nazadnje nekaj ustvarili … Novo jed, ki je niste pripravili nikoli prej? Okraske, darilca, ki ste jih oblikovali s svojimi rokami? Kdaj ste nazadnje imeli v rokah barvice, čopič? Poskusili napisati zgodbo, zaigrali na inštrument ali bili inovativni, nekaj izboljšali, popravili, spremenili? Ko se počutimo ujete, zdolgočasene in nezadovoljne, je to pogosto zato, ker imamo občutek, da so naše sposobnosti neizkoriščene, da bi lahko v tem svetu prispevali več, ampak nam nekaj ne dovoli (občutek manjvrednosti?). Spremenite svojo rutino, dovolite si malo »tveganja«, spomnite se, kaj ste radi počeli kot otrok, in se prepustite temu občutku.

5. Naučite se »izklopiti«

Ali je res treba imeti ves čas vklopljen telefon? Kaj se bo zgodilo, če boste na elektronsko pošto odgovarjali samo enkrat ali dvakrat na dan? Ali se vam dogaja, da več časa gledate v ekran kot v obraze vaših otrok ali partnerja? Ste prepričani, da je gledanje televizije kakovostno porabljen čas? Ali igranje igric na internetu? Ste tudi prepričani, da so facebook, instagram in drugi mediji to, kar šteje v življenju? Če je vaš odgovor ne, kaj potem šteje? Kaj je pomembno? Koliko časa porabite za pomembne stvari?
Bodite večino časa »offline«, ker se samo takrat dogaja vaše življenje. Negujte pomembne odnose, pravi odnosi se ne razvijajo prek »lajkov« oziroma všečkov.

wellness-943766_960_720

In na koncu … Če se vam zdi, da težko sami zmanjšate stres, in opažate, da vam stres škoduje ter ga težko obvladujete, poiščite pomoč. To ne pomeni, da ste nesposobni ali šibki, pomeni samo to, da se imate radi in želite dobro sebi in svoji družini ter ste za to voljni porabiti svoj čas in energijo. Se splača!

Daniela Fiket, dr.med.
Moderatorka foruma Splošna psihiatrija

 


Sledite nam


Hčerkin dnevnik (A Daughter’s Journey) s podnapisi