fbpx

5 mitov o tekaški obutvi

Gibanje, Zanimivo

Biti slepo zvest eni znamki in hkrati gojiti nezaupanje do drugih je kontra produktivno. Prav vsaka znamka ima različne

Kjer tudi konvencionalna modrost odpade.

1.Obstaja najboljši model tekaškega čevlja

Proizvajalci tekaške obutve so inovativni in nas vsako leto skušajo prepričati, da je najnovejši model  tudi najboljši. Na žalost pa ni tako preprosto, saj so tekaški čevlji oblikovani za različne tipe ljudi, različne tipe stopal in načine teka. Kar je za vašega soseda udobno, je lahko za vas izredno neudobno in boleče. Zato ocene in nagrade, ki jih določena znamka prejme, niso vedno zanesljiva informacija.

Če sklenemo misel, so si športni copati in tekači preveč različni, da bi lahko zagotovili celovito razvrstitev ali ocene čevljev.

2. Vsi športni copati, ne glede na znamko, so oblikovani enako

Verjetno ste že slišali, da posamezniki prisegajo na določeno znamko?

Znamka dejansko malo pove, saj imajo vse v svoji ponudbi različne vrste čevljev za različne tekače. Vse znamke imajo določeno obliko, po kateri se oblikujejo vsi njihovi čevlji, torej, če vam določen model Adidas ustreza po obliki, krivulji, loku stopala, dolžini prstov in višini narta, se vam bo tudi drug model, znamka, z enakimi lastnostmi, prav tako prilegala.

trail-running-1487718_960_720

Vse znamke imajo različne osnove za različne kategorije čevljev in pomembno je vedeti, da prav vsi redno menjajo te osnove, zato se lahko zgodi, da vam letošnji model Nike Run Fast ne ustreza, četudi vam je predlanski model popolnoma ustrezal.

Biti slepo zvest eni znamki in hkrati gojiti nezaupanje do drugih je kontra produktivno. Prav vsaka znamka ima različne modele, za različne tipe stopal in različne načine teka.

3. Tekaški čevlji »na recept«

Zgodbo o »Metki« smo jo najbrž že vsi večkrat slišali in doživeli. Metka se odloči, da bo začela s tekom in si kupi tekaške čevlje »na hitro«. Po nekaj treningih začuti bolečine, zato se odpravi v trgovino s športnimi copati, kjer ji izkušen prodajalec analizira stopalo ter jo seznani, da je »pronatorka«, kar pomeni, da se ji pri teku noga zvrača navznoter. V takem primeru Metka potrebuje obutev, z okrepljenim notranjim delom. Obstaja tudi supinacija, pri kateri se stopalo zvrne navzven in teža se prenese na zunanji del stopala. Če se vrnemo k zgodbi, nas veliko verjame, da je to edini recept za primerno obutev. Ker pa se človek z leti spreminja, prav tako telesna masa, zdravstveno stanje, gibljivost, se hkrati spremeni tudi način teka in s tem potreba po primerni obutvi.

treksta2

Najpomembnejše pri iskanju pravih tekaških čevljev je stalen izziv, zato pri nakupu čevljev ne vztrajajte pri »receptu« izpred 5 let.

4. Monogamija je vrlina

Če se malce pošalimo, monogamija v partnerskem odnosu je vrlina. Ko pa gre za čevlje, vas monogamija lahko boli. Saj nekateri ostajajo zvesti določenemu tipu tekaškega čevlja tako zelo, da izrabljen par zamenjajo za enak model in celo kupijo kakšnega za rezervo.

Dejstvo je, da pri športnih copatih monogamija odpade. Tek v različnih vrstah čevljev, dejansko vpliva na vašo moč, hitrost in zmanjša možnost poškodb. Seveda velja pravilo, da vam mora prav vsak par športnih copat, ki jih premore vaša omara, ustrezati. Ob tem velja poudariti, da vsakič, ko obujete drug par, je interakcija s podlago, po kateri tečete drugačna. Krepijo se druge mišice in vezno tkivo, hkrati pa se zmanjša obremenitev na iste dele telesa.

Če zaključimo misel, monogamija pri športnih copatih, odpade. Če vam finančno stanje dopušča, imejte za dolge razdalje en par, za kratke »šprinte« na stadionu drug par, itd.

5. Zaradi športnih copat ste hitrejši

To naj bi bil po mnenjih strokovnjakov najpogostejši mit. Resnica je, da se v dobrih čevljih, ki vam ustrezajo, počutite hitrejše, udobneje. Zavedati se je treba, da vaša tekaška hrabrost in moč izhajata iz mišic, pljuč in srca, ki jo razvijate prav s tekom.

Edina funkcija tekaškega čevlja, ki vas naredi hitrejše, je njegova obraba.

Za konec pa še moja zgodba o tekaških čevljih

Na članek o mitih sem po naključju naletela na spletni strani Runnersworld. Predvsem zaradi dejstva, da sem tudi sama nekoč slepo verjela, da morajo biti športni copati predvsem lepi, na funkcije, ki naj bi jih opravljali, nisem mislila, sem se odločila, da delim še svojo zgodbo. Včasih sem kupila tudi kakšne premajhne. Z vse več pretečenimi kilometri, iskanjem informacij, pa človek spozna, da je bistvo športnega čevlja predvsem udobje in varnost.

cover superge 2

V svoji omari premorem nekje 7 parov športnih copat, 5 jih je redno v obtoku, vsi so znane znamke. Pred meseci pa sem naletela na športne copate znamke Treksta, takrat meni neznana. Priznam, tudi na oko, mi niso bili ravno najbolj všeč. Prepričala pa me je njihova lahkost ter »oblazinjenost«. Omogočajo mi tako tek po naravnih poteh, kot po razgibanih gozdnih poteh. Odlično se obnesejo tudi pri vodeni vadbi v dvorani. Tako kot človeka, tudi športne copate spoznaš, ko z njimi pretečeš nekaj kilometrov. Pri Treksti mi je všeč predvsem to, da po daljšem teku, nikjer ne čutim nadležnega pritiska na stranski del stopal ter bolečin v prstih, saj edinstveno zasnovan nestFIT vložek, vmesni podplat in zunanji podplat preprečujejo, da bi noga drsela naprej in nazaj, medtem ko tečem. In tako so postali tudi Treksta Mega Wave lepi. Pa tudi  ne odvežejo se.

Pri mojih rekreativnih treningih v zadnjih mesecih se za krajše razdalje odločim za svoj drugi par športnih copat, za daljše razdalje, tek po gozdnih poteh in vzpone na okoliška hribovja, pa so Treksta moja prva izbira. Včasih je dobro pogledati izven okvirjev, ki nam jih vsiljuje družba in okolica.

Treksta športni copat1


Sledite nam