fbpx

4. Evropski dan darovanja

Zavod MON

Upamo, da nam bo s pomočjo medijev in vseh organizacij uspelo čim širši javnosti predstaviti pomen darovanja in zdravljenja s presaditvijo.

Če podarimo, imamo več

V Ljubljani smo 8.10.2011 praznovali že 4. Evropski dan darovanja. Prireditev se je začela zjutraj v hotelu Slon, kjer so bili predstavljeni najboljši evropski donorski programi, nadaljevala pa v parku Tivoli s športno-družabnimi aktivnostmi.  Praznovanje se je zaključilo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja z zahvalno mašo za pokojne darovalce in njihove svojce.

V strokovnem delu sta bila poleg slovenskega donorskega programa predstavljena še dva najboljša evropska modela: portugalski in hrvaški. Oba modela sta ponudila  veliko koristnih informacij, ki se bodo lahko uporabile pri izboljšavah slovenskega modela.  

Na športno-družabni prireditvi v Tivoliju so številni udeleženci tekli in hodili za življenje in radost, ljubljanski župan Zoran Janković in direktorica Slovenija-transplanta, prim. Danica Avsec, dr. med. pa sta zasadila drevo življenja. Obiskovalci so prisluhnili tudi raperju Zlatku ter nastopom prejemnikov presajenih organov, ki so pokazali kaj zmorejo in navdušili s svojim pristopom in optimizmom.

Letošnji Evropski dan darovanja je potekal v znamenju dobrih praks in vrednot. »Danes imamo srečo: medicina nam je omogočila, da smo lahko mi sami tisti veliki, magični človek, ki drugemu pomaga preživeti. Človek lahko daruje sebe, njegovo telo tako po smrti ne bo namenjeno propadu, marveč razcvetu. Če podarimo, imamo več,« je ob praznovanju razmišljala igralka Saša Pavček, ambasadorka darovanja.

»Z Evropskim dnem darovanja, ki ga obeležujemo na pobudo Sveta Evrope, želimo povečati ozaveščenost ljudi ter spodbuditi razmišljanje o pomenu darovanja organov in zdravljenja s presaditvijo,« je pojasnila prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Slovenija-transplanta. Ob tem je povabila vse, ki se želijo opredeliti za darovanje organov po smrti, da se oglasijo na enem izmed pooblaščenih mest in izpolnijo pristopno izjavo. Postopek opredelitve in seznam pooblaščenih mest je objavljen na spletni strani www.slovenija-transplant.si.

zapisala: mag. Mateja Verhovec Kajtner

Utrinki s prireditve:

tek za darovanje

intervju_Rok_Justin

Andreja_Verovsek


Sledite nam