fbpx

40 dni brez alkohola – letos že osmič

Zavod MON

Že osmo leto zapored poteka akcija 40 dni brez alkohola, letos pod sloganom »Bodimo zgled otrokom in mladostnikom«.

Že osmo leto zapored poteka akcija 40 dni brez alkohola. Podrobneje je bila predstavljena 13. februarja 2013 na novinarski konferenci, v galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

CB24AA2A-75E6-11E2-B64E-27A166B94067Akcijo so na novinarski konferenci predstavili Imre Jerebic, Slovenska karitas, Mateja Markl, Javna agencija RS za varnost prometa svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Andreja Verovšek, Zavod Med.Over.Net.

V smislu letošnjega gesla »Bodimo zgled otrokom in mladostnikom« je želimo organizatorji še posebno poudariti pomen zgleda, tako pri starših, sorodnikih, učiteljih, mentorjih, animatorjih in vseh drugih vzgojiteljih.
V času akcije med 13. februarjem, in 30. marcem vabimo k različnim oblikam solidarnosti: od osebne 40 dnevne odpovedi alkoholu, do tega da v času spodbude doma ne postrežemo alkohola. Povabljena pa so tudi društva, lokalne skupnosti in druge skupine, da na svojih prireditvah v času akcije in če je mogoče tudi preko celega leta ne strežejo alkohola. V ta namen lahko kadarkoli na naslovih organizatorjev dobijo zgibanke, ki jih lahko postavijo na mizo v sklopu svojih prireditev.

Splet ima pri reševanju problema alkohola izredno pomembno mesto. Ljudje še vedno niso dovolj odprti, da bi poiskali ustrezno pomoč. Anonimnost, ki jo zagotavljajo forumi, je ključna, da ljudje zberejo pogum in naredijo prvi korak. Najprej prebirajo izkušnje drugih, kasneje se opogumijo in napišejo svoje.

Forum Alkohol, ki deluje na portalu Med.Over.Net, je letu 2012 obiskalo 18.371 ljudi, ki so prebrali več kot 135 tisoč strani objavljene vsebine. Skupaj so napisali 522 komentarjev, v katerih so izražali svoje izkušnje, mnenja in povpraševali za nasvet, kako ukrepati v prihodnje. Posebej zanimiva je zgodba uporabnika, ki je svoje doživljanje od odločitve za odpoved alkoholu do večmesečne abstinence redno zapisoval na forumu in ob tem sčasoma postal tudi svetovalec drugim. Tako se je pridružil vsem, ki mislijo, da za zdravo življenje alkohol ni potreben.

Več o akciji na spletnem mestu brezalkohola.si.

Vabljeni tudi k ogledu zgibanke.

 


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?