fbpx

Goveji golaž

Prehrana, Zanimivo

Kaj je boljšega kot, da lahko po napornem dnevu namočimo domač, svež kruh v krožnik napolnjen z govejim golažem?

Kaj je boljšega kot, da lahko po napornem dnevu namočimo domač, svež kruh v krožnik napolnjen z govejim golažem? Pri tej jedi gre za močne a prijetne okuse in ni čudno, da je jed med bolj priljubljenimi pri nas. Zelo je primerna za hladne dni, saj zaradi dolžine kuhanja malo tudi pogreje vaše prostore in jih obda z vonjem po nečem dobrem.

Golaž je pravzaprav zelo enostavno pripraviti. Potrebno pa je biti previden pri rezanju čebule, kar je najtežji del in spravi v jok še tako mogočne kuharje. Na drobno je namreč potrebno nasekljati kar veliko količino. A potem pa samo damo vse sestavine v lonec in na zmernem ognju kuhamo dlje časa ter pustimo, da se pretvori v okusno jed na žlico. Čebula golaž lepo zgosti,  goveje meso postane super mehko in končna aroma začimb je čudovita. Pravijo, da je golaž najboljši šele naslednji dan, ko imajo okusi čas, da se povežejo, zato je priporočljivo, da jed pripravimo vnaprej ter jo ob potrebi samo pogrejemo in postrežemo. Pa dober tek!

goveji-golaz-recept

Sestavine

  • 650 gramov govedine
  • 3 velike čebule / 480 gramov
  • 100 gramov paradižnikove mezge ali 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
  • Sol
  • Poper
  • 2 lovorjeva lista
  • 14 brinovih jagod
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 čajna žlica mlete paprike v prahu
  • 1 jedilna žlica moke

Navodila

Olupimo in na drobno nasekljamo čebulo ter jo damo v vroč lonec z olivnim oljem in med mešanjem dušimo 5 minut. Vmes narežemo govedino na kocke in jo dodamo k čebuli ter dušimo in mešamo še 5 minut, da meso posivi. Nato zalijemo s pol litra vode, dodamo paradižnikovo mezgo in začimbe (sol, poper, lovorjeva lista, brinove jagode, papriko v prahu), pokrijemo s pokrovom in kuhamo na srednjem ognju 1 uro in 20 minut oziroma dokler meso ne postane zelo mehko. Občasno premešamo in po potrebi dodamo vodo. V tem času se zmehča tudi čebula in zgosti omako, lahko pa jo dodatno zgostimo še z moko – žlico moke damo v šalico z malo vode in premešamo ter vlijemo v golaž med mešanjem ter kuhamo še nekaj minut, da se zagosti. Poskusimo, če je potrebno še začiniti, če ne, smo končali. Golaž odmaknemo z ognja ter pustimo, da malo odsedi, nato pa postrežemo. Še boljšega okusa je pa, če ga postrežemo šele naslednji dan.

Čas – 1 ura in 50 minut

Težavnost – lahka

Količina – 4 porcije

Avtorica: Tamara s T as Tasty


Sledite nam