fbpx

20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke Nova pomlad življenja

Zdravje in bolezni

12. maja 2012, je v Grand Hotelu Union potekalo že 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, Nova pomlad življenja.

12. maja 2012, je v Grand Hotelu Union potekalo že 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, Nova pomlad življenja. Dogodek se je odvijal pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje, organiziralo pa ga je Društvo

onkoloških bolnikov Slovenije.

Srečanja so se udeležile članice vseh dvajsetih skupin za samopomoč iz različnih krajev Slovenije, ki so tako znova počastile leta svojega “novega življenja” in zmage nad boleznijo.

Med udeleženci so bili tud Barbara Miklič Türk, minister za zdravje Tomaž Gantar in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki je imela tudi strokovno predavanje z naslovom Poznamo svoje pravice dovolj dobro?.  Poudarila je, da so vse zdravstvene ustanove, vključno z zasebniki, obvezani k podajanju informacij o tem, kakšne so pravice in na kakšen način jih pacienti lahko uveljavljajo. Udeleženke je spodbudila, naj ji pišejo in sporočijo s kakšnimi težavami so se spopadale ob uveljavljanju pravic v času zdravljenja in okrevanja, saj meni, da bodo na ta način pripomogle sebi in drugim, ki bodo morda šli po enaki poti.

E5D5EE36-9DA3-11E1-9F1B-4FAE65B94067

Na sliki:  predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuž Kos, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, častna gostja Barbara Miklič Türk, predsednica društva prim. Marija Vegelj Pirc in minister za zdravje Tomaž Gantar

Minister Tomaž Gantar je ob nagovoru ženskam povedal, da so one tiste, ki so dosegle, da to ni več tabu tema in da lahko ljudem prikažejo pomen zdravega načina življenja in pomen preventive pri preprečevanju te hude bolezni. Dodal je še, da predstavljajo most med medicinsko stroko in tistimi, ki se znajdejo v primežu bolezni.

Barbara Miklič Türk je poudarila, da je bila vabila na omenjeni dogodek zelo vesela, da je to srečanje priložnost za zahvalo številnim prostovoljkam, ki delujejo v okviru društva onkoloških bolnikov Slovenije za vsa njihova prizadevanja.

1728AB68-9DA4-11E1-B74C-4FAE65B94067

Na sliki: častna gostja Barbara Miklič Türk

Kulturni program so oblikovali:  Otroški pevski zbor RTV Slovenija, klovnesa Eva Škofič Maurer in basbaritonist Juan Vasle, celoten program pa je vodila in povezovala Sabina Kogovšek Zrnec.

Foto: Janez Platiše


Sledite nam