fbpx

Nedonošenčki praznujejo 17. novembra

Dogodki, Družina, Zdravje otrok

17. novembra obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok. Na ta dan želi stroka širšo javnost spomniti…

17. novembra obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok. Na ta dan želi stroka širšo javnost spomniti, da je med nami vse več malih borcev, ki se kljub svoji majhnosti iz dneva v dan trdoživo borijo za življenje ter se z različnimi težavami srečujejo že od prvega dne svojega življenja. Letno se namreč rodi približno 15 milijonov nedonošenčkov, kar predstavlja približno 1 od 10 vseh rojenih dojenčkov na svetu.

Vsako leto se na svetu okoli 15 milijonov otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti, samo v Evropi okoli 500.000. V Sloveniji se prezgodaj rodi okoli 6,5 odstotka vseh rojenih, kar pomeni približno 1.300 otrok na leto. Večina najmanjših slovenskih nedonošenčkov prve tedne ali celo mesece življenja preživi na oddelkih za intenzivno zdravljenje novorojenčkov v Porodnišnici v Ljubljani in Mariboru, kjer zanje skrbi visoko usposobljeno in predano osebje.

Zaradi napredka medicine, ki je povečala preživetje najbolj nezrelih, je nedonošenčkov vsako leto več in predstavljajo veliko skupino otrok, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo, tako v porodnišnici kot kasneje, po odpustu domov. Prezgodaj rojeni otroci imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, dihal, srčno-žilnega in prebavnega sistema.

S prezgodaj rojenimi otroci se vsakodnevno srečuje  asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana.

»Prezgodaj rojeni otroci vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja, zato ‘v statistiki’ predstavljajo največjo skupino ‘bolnikov’. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, majhni komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih. Vsak od njih je svoja zgodba, vsak bije skupaj s starši in medicinskim osebjem boj za preživetje, za zdravo, ustvarjalno in zadovoljno življenje.«

Skrbi staršev pa se ob odhodu nedonošenčka domov ne prenehajo, prej nasprotno, zato jim poskušajo po svojih najboljših močeh pomagati v obeh društvih. Asist. Dušanka Meglič, dr. med., predsednica Društva za prezgodaj rojene otroke Maribor poudarja:

»Glavni namen naših društev je pomagati prezgodaj rojenim otrokom – nedonošenčkom, bolnim novorojencem in njihovim družinam. Vsi ti že od rojstva otroka naprej potrebujejo močno voljo, veliko ljubezni in vzdržljivosti za dosego želenega cilja – to je živeti kakovostno in dobro življenje, pa tudi če na malo drugačen način.«

Lansko leto je izšla tudi druga, prenovljena izdaja priročnika Vaš nedonošenček – priročnik za starše in zdravstvene delavce, ki ga je pripravilo Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana. Nedvomno bo v pomoč vsem družinam in zdravstvenemu osebju, ki skrbi za prezgodaj rojene otroke.

Več informacij o prezgodaj rojenih otrocih:
Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom
Zaloška 11, Ljubljana
www.nedonosencek.net

Društvo za prezgodaj rojene otroke Maribor
Ljubljanska ulica 5, Maribor

Več informacij najdete na MON forumih: Pediatrija, NedonošenčkiGinekologija in porodništvoStarši dvojčkov.


Sledite nam