fbpx

15. redna letna skupščina Europe Donne

Dogodki

V sredo 20. marca 2013 je potekala 15. letna redna skupščina Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

V sredo 20. marca 2013 je potekala 15. letna redna skupščina Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

Po uvodnih pozdravih predsednice Europe Donna Mojce Senčar je zbrane članice in člane nagovorila predstavnica Ministrstva za zdravje, državna sekretarka Brigita Čokl, ki je pozdravila prispevek Europe Donne na področju ozaveščanja in prevnetive. Opozorila je na pomen zdravega načina življenja, samopregledovanja in presejalnih programov ter zgodnjega odkrivanja raka dojk, katerih glasnice so že vrsto let tudi članice Europe Donne. Paudarila je, da se zavedajo potrebe po širitvi Dore za vse ženske v Sloveniji in dodala, da slišijo klic o pomenu psihosocialne podpore bolnikom z rakom. V nadaljevanju se je generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin dotaknil trenutne situacije v zdravstvenem sistemu, ki je po njegovem mnenju zaskrbljujoča, saj se ne investira v nova zdravila in nove tehnologije zdravljenja z zadovoljivim tempom. Poudaril je pomen dolgoročnega načrtovanja in kakovostnega managementa ter potrebe po racionalnem obnašanju v zdravstvu, za konec pa zagotovil, da bodo našli rešitve in ne bodo posegali v solidarnost in osnovno zdravstveno varstvo. Po zaključku uvodnih nagovorov je zbrane članice in člane s tremi pesmimi pozdravila Jerca Mrzel in naredila mehak uvod v nadaljevanje skupščine.

Predsednica Mojca Senčar in vodja sekcije mladih bolnic Tanja Španič sta pripravili vsebinski pregled aktivnosti in projektov v letu 2012, generalna sekretarka Ada Gorjup pa je predstavila še finančno poročilo. V nadaljevanju so predstavnice Europe Donne predstavile tudi vsebinski in finančni plan za leto 2013. Med prioritetami so širjenje preventivnega presejalnega programa Dora na območje celotne Slovenije, vzpostavitev centrov za obravnavo raka, organizacija že tradicionalnih tekov in ostalih dogodkov v rožnatem oktobru, mesecu boja proti raku dojk, izdajanje Novic ED in drugih publikacij ter organizacija posveta za bolnice. Članice so soglasno potrdile vsebinsko in finančno poročilo ter vsebinski in finančni načrt za leto 2013. Na dnevnem redu skupščine je bila tudi volitev organov in predsednice društva, ekipe, ki z manjšimi spremembami ostaja enaka tudi v naslednjem mandatu. Mojca Senčar se je ob ponovni izvolitvi zahvalila vsem sodelavcem za dolgoletno delo ter pojasnila razloge, za ponovno kandidaturo: »V teh težkih časih je treba stopiti skupaj in nadaljevati z začetim delom. Prav je, da znani obrazi ostanejo in vlečejo ta voz naprej. Poleg tega imam slabo vest, ker nekaj stvari ostaja še nedokončanih. Presejalni program Dora še ni zaživel po vsej Sloveniji, treba je ustanoviti centre za zdravljenje raka, ter nadaljevati z opozarjanjem vseh ključnih javnosti, da je potrebna psihosocilana podpora bolnikom z rakom ter storiti korak naprej pri obravnavi limfedema po operaciji raka dojk.« Skupščina se je nadaljevala s prijetnim druženjem in klepetom ob jogurtih Ljubljanskih mlekarn in izvirski vodi Zala.

skupscina_1

 Več na www.europadonna-zdruzenje.si


Sledite nam