14. Polonina zdrava bližnjica

Zanimivo, Zdravje

Tibetanska modrost za lepo in dobro življenje svetuje: razpolovi hrano, podvoji hojo, potroji smeh in ljubi neskončno.

#Multitasking in zdravje

Imate občutek, da lovite svoj rep, ko skušate opraviti toliko stvari naenkrat? Služba, družina, odnosi, skrb zase, kuhanje, gibanje, druženje … Vse bi radi naredili hitreje, več stvari naenkrat, a smo zaradi takega načina delovanja v stalnem stresu, kadi se nam iz vseh dimnikov, izčrpavamo se preko svojih meja.

Pa vendar lahko našo večopravilno sposobnost izkoristimo tudi v obratni smeri: ZA HITREJŠE IZBOLJŠANJE POČUTJA, ZA DVIG ENERGIJE IN HITREJŠE ZDRAVLJENJE. Le združiti moramo nekaj osnovnih koristnih dejavnosti za naše zdravje in si ustvariti svoje »multitasking bližnjice«:

· s sprehodom v naravi združimo gibanje, poskrbimo za mentalni odklop in s svežim zrakom razstrupimo telo;

· z zgodnjim odhodom v posteljo si zagotovimo obnovo energije, zdravljenje telesa in se izognemo večernemu hranjenju;

· z odmorom na soncu namesto v menzi/lokalu/kadilnici poskrbimo za dvig imunskega sistema, močne kosti in zobe ter prečistimo pljuča.

· s polovičnimi porcijami si zagotovimo hitrejšo prebavo, jasnejši um in boljše delovanje telesa ter splošno zdravje, hkrati pa ohranjamo vitko linijo.

Torej, katero bližnjico boste ubrali danes? Tako, ki vas polni ali tako, ki vas izčrpava?

Tibetanska modrost za lepo in dobro življenje pravi:
RAZPOLOVI HRANO, PODVOJI HOJO, POTROJI SMEH IN LJUBI NESKONČNO.

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.