fbpx

12. Polonina zdrava bližnjica

Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Spremembe na dolgi rok, začnite z malimi koraki, vendar z vso neomajnostjo, da okrepite svojo namero in ohranjate fokus.

V uredništvo prejmemo veliko konkretnih vprašanj o delovanju organizma, njegovem “vzdrževanju” ali “popravilu”, zato smo za strokoven odgovor in nasvet, kako se upreti skušnjavam in vztrajati pri začrtani poti, povprašali moderatorko na portalu Med.Over.Net, Polono Schmitzberger, dipl. športno pedagoginjo:

Vprašanje uporabnika:

Nekaj dni jem “po pravilih”, se odlično počutim, potem pa pride vikend/druženje/slab dan, ko se preveč najem in mi vse “pade dol”, izgubim voljo in odneham.

Polona odgovarja:

To je tipičen jo-jo učinek; ko se zaženete z vso silo, vendar vam prehitro zmanjka moči in volje za vztrajanje, ali pa imate občutek, da ste prikrajšani za vse dobrote …

“Kot bi se spotaknili ob prvi kamen in odšli domov, ker ‘ne zmorete’.”

Nasvet:

Če želite nekaj spremeniti na dolgi rok, začnite Z MALIMI KORAKI, vendar z vso NEOMAJNOSTJO, VOLJO, VZTRAJNOSTJO, ki jo premorete, da se okrepite v svoji nameri in ohranjate fokus.

To morda pomeni, da se v prvih dneh, ali tednih izogibate skupnim druženjem, praznovanjem, večerjam ipd., dokler se toliko ne OKREPITE, da boste kos ‘izzivom’, ki jih ponujajo mize, polne dobrot.

Primer:

Imate zeloooo slab imunski sistem (vaša notranja moč in trdnost), pa si vseeno na vsak način želite iti na obisk na infekcijsko kliniko (večerja, druženje …), kjer je izjemno velika verjetnost, da se okužite in tudi sami zbolite.
Bi šli vseeno?

 


Sledite nam