fbpx

Več kot trije ljudje vsak dan umrejo zaradi bolezni, ki bi jo lahko preprečili?

Bolezni, Dogodki

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan se jutri, 12. 9. 2020, odpravlja na kolesarsko etapo od Ljubljane, preko Golnika do Maribora. Na njej bo skupaj z društvu študentov medicine in farmacije opozarjal na vse večjo problematiko pljučnega raka.

vdih izdih

Pljučni rak dosega povprečno 10,1 % obolevnosti vseh rakov letno – v letu 2016 je tako za pljučnim rakom zbolelo 1.521 ljudi, in sicer 966 moških in 555 žensk, umrlo pa je 814 moških in 392 žensk.

Tako po obolevnosti kot umrljivosti prednjačijo moški, ki za obisk zdravnika čakajo do zadnjega trenutka, namesto da bi prevzeli nadzor nad boleznijo in čimprej ukrepali.

Prav zato letos društvo OnkoMan postavlja problematiko pljučnega raka v ospredje, opozarja na znake obolenja in spodbuja vse moške, da odmislijo svojo moško plat, ki jim narekuje, da o svojih problemih ne govorijo, in se že ob prvih znakih opogumijo za obisk zdravnika.

Na poti od Ljubljane do Maribora bodo člani društva OnkoMan v družbi podpornikov ter študentov medicine in farmacije aktivno ozaveščali o problematiki pljučnega raka in opozarjali na ustrezno skrb za telesno in duševno zdravje.

V Ljubljani bo kolesarje pozdravila dr. Tina Vrankar (vodja tima za zdravljene pljučnega raka, Onkološki inštitut), na cilju pa jih bo sprejel dr. Anton Črnjač (torkalni kirurg, UKC Maribor). 

Pravi moški ne čakajo, ampak ukrepajo

Izjemno pomembno je, da zdravnika obiščemo že ob prvih znakih, ki bi lahko nakazovali na pljučnega raka (tj. kašelj, težje dihanje, krvav izpljunek, nepojasnjena bolečina v prsih, ponavljajoče pljučnice, utrujenost, slabo počutje, hujšanje). Za lastno zdravje pa bomo veliko naredili tudi, če bomo opustili kajenje, ki v 80–90 % primerov predstavlja vzrok za pljučnega raka. Prav tako je pomembno, da skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano, redno gibanje, se ne izpostavljamo radioaktivnim
elementom in hodimo na redne zdravniške preglede.

Ustrezna skrb za telesno in duševno zdravje ter aktiven življenjski slog lahko bistveno pripomoreta k preprečevanju nastanka vsakršnih bolezni. In ker je kolesarstvo v zadnjih letih skoraj postalo slovenski nacionalni šport, se bodo člani društva OnkoMan v družbi podpornikov ter študentov
medicine in farmacije zavihteli na kolesa in na poti od Ljubljane do Maribora aktivno ozaveščali o problematiki pljučnega raka.

Spremljajte njihovo pot na: www.facebook.com/onkoman.si, za več informacij o društvu pa obiščite: www.onkoman.si.


Sledite nam