fbpx

11. Polonina zdrava bližnjica

Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Telo nerado troši svojo energijo, zato ves višek energije, ki jo v telo prinesemo s hrano, skladišči in dela “ozimnico”.

#Ozimnica

Srednja in starejša generacija se še spomni, kako pomembna je bila včasih? Pred več leti, ko se v trgovinah praktično ničesar ni dobilo.
Razumljivo: generacije pred nami niso bile vajene takega obilja, kot ga imamo sedaj, ko v vsakem letnem času v trgovinah »raste vse«.

V tistih časih so morali živeti varčno, ker nikoli niso vedeli, kdaj bo suša ali pozeba ali naslednja vojna …

Prav tako varčno pa razmišlja tudi naše telo.

Naša telesna zasnova je namreč enaka že 130.000 let.
Včasih so se za preživetje borili z naravo, z živalmi, si morali sami izboriti hrano in večino časa živeti v pomanjkanju. Kadar jim je uspelo pokončati večjo žival je bil “praznik”, saj so na tako pojedino včasih čakali več mesecev. Takšna zaloga mesa je bila njihova notranja ozimnica, saj je bila običajna hrana zgolj jagodičevje in semena.

Ker ima naše telo pomanjkanje zapisano v DNK, zato še vedno varčuje. Tako kot naši starši in stari starši oz. povojna generacija, ki je dolga leta živela v pomanjkanju, kar ostane zapisano.

Telo nerado troši svojo energijo in je ves čas na preži ter pripravljenosti na »hude čase«, zato tudi ves višek energije, ki jo v telo prinesemo s hrano, skladišči. Telo si naredi »ozimnico«.

KJE BODO NJEGOVE »POLICE«, JE ODVISNO OD NAŠE DEDNE ZASNOVE IN PREDVSEM NAŠIH ČUSTEV. ZATO SVOJO OZIMNICO ODLAGA NA MESTA, KJER SO POLICE NAREDILI ŽE NAŠI PREDNIKI, ŠE RAJE PA TJA, KJER ČUTI NAJVEČJI »PREPIH«, KI GA POVZROČAJO NAŠI ČUSTVENI VIHARJI.

Naj bo to trebuh, zadnjica, stegna, nadlahti ali hrbet – TELO VEDNO PREPOZNA MESTA, KI JIH MORA ZAŠČITITI PRED ZUNANJIMI VPLIVI ALI KAKO DRUGAČE POSKRBETI ZA NOTRANJE RAVNOVESJE. Pa četudi to pomeni, da bo viharjem psihološkega izvora postavilo fizične prepreke.

“Telo je zeloooo inteligentno. V njem se odvijajo procesi, o katerih se nam niti sanja ne, saj potekajo avtomatsko, neodvisno od naše volje, kot je dihanje, prebava itd. Mi pa delujemo le na podlagi uma, preverjenih dejstev. ZATO JE TELO INTELIGENTNO, MI PA »LE« PAMETNI,” pravi Marjan Ogorevc, terapevt naravnega zdravljenja.

Težava se pojavi le, ko se ne zavedamo, da je naši ozimnici že zdavnaj potekel rok trajanja, mi pa ne najdemo ključa, ki bi odpiral našo shrambo, da bi jo dokončno očistili.

Vendar je ključ bližje kot mislite …

Ključ je V VAS. Ključ ste VI SAMI.
Le iskati ga bo potrebno na pravih mestih …


Sledite nam