11. april – svetovni dan Parkinsonove bolezni

anonimni uporabnik, 11. april 2014
Ostalo

V Društvu Trepetlika vsako leto ob Svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni 11. aprila pripravijo več aktivnosti z glavnim namenom ozaveščanja javnosti.

»Nevrolog mi je povedal, da moje stanje ni B. P., ampak P. B. – da imam Parkinsonovo bolezen. To je bil najtežji dan v mojem življenju.«

Marko, bolnik s Parkinsonovo boleznijo

 

starejsi_par_v_parku

Vir: www.freepik.com

V Društvu Trepetlika (www.trepetlika.si) vsako leto ob Svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni 11. aprila pripravijo več aktivnosti z glavnim namenom ozaveščanja javnosti. Letos bodo to storili nekoliko drugače kot v preteklosti – organizirali bodo predstavitev dejavnosti društva na stojnici v ljubljanskem parku Tivoli.

 V Slovenijo bo v sklopu svojega globalnega projekta Run-the-World 4 Parkinson’s Disease (www.444parkinsonstraveler.org) namreč prispel Michael Cranston, zdravnik, ki je bil s Parkinsonsonovo boleznijo diagnosticiran že pri 44 letih. Namen njegovega projekta je ozaveščati javnost o bolezni, zato bo obiskal 44 držav in v vsaki pretekel 4 milje (6,5 km). Vse te države bo obiskal v dobrih štirih tednih, v Slovenijo pa bo prispel v soboto, 26. aprila zjutraj.

V soboto, 26. aprila bodo zato med 9. in 12. uro v Parku Tivoli ob kotalkališču na stojnici mimoidočim predstavljali Parkinsonovo bolezen, delovanje društva Trepetlika in predvsem to, kako lahko društvo pomaga obolelim in njihovim skrbnikom.

V tem času – predvidoma med 10. in 11. uro – bo Michael pretekel 6,5 km po Tivoliju in kdor bo želel, se mu bo lahko pridružil. Na stojnico bodo povabili predstavnike Nevrološke klinike UKC Ljubljana, predsednika Republike Slovenije, ki jih je z obiskom dogodka podprl že lani, predstavnike Vlade Republike Slovenije in župana Mestne občine Ljubljana. Za udeležbo se dogovarjajo tudi s slovenskimi športniki, ki so nastopili na Olimpijskih igrah v Sočiju.

Prav tako vas vabijo na pogovor o parkinsonovi bolezni, ki bo potekal v petek, 11. aprila 2014 ob 17. uri v dvorani Četrtne skupnosti Ljubljana-Center, na Zarnikovi 3 v Ljubljani. Pogovor organizira društvo Trepetlika v sodelovanju z Društvom upokojencev Ljubljana-Tabor.

Vljudno vabljeni k udeležbi in obveščanju širše javnosti.

Več o društvu in parkinsonovi bolezni najdete tukaj.

Življenje s parkinsonovo boleznijo

Parkinsonova bolezen – nemotorični simptomi

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
19.03.2024 ob 14:26
296,659
19.03.2024 ob 15:00
112,964
19.03.2024 ob 13:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close