fbpx

Zaradi darovalcev se bolnikom povečujejo možnosti preživetja

Obvestila, Zdravje

Rešiti življenje z darovanjem krvotvornih matičnih celic (KMC) je veliko altruistično dejanje. Ko gre za nesorodne darovalce, je to poseben zgled nesebičnosti, empatije in spoštovanja človeškega življenja.

Zlatko Daj se na seznam

Pri nas je v nacionalni register Slovenija Donor vključenih več kot 20.000 nesorodnih potencialnih darovalcev.

V soboto, 21. septembra smo obeležili svetovni dan darovalcev KMC in na ta dan sta se Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo obrnila na medije z dobro novico: “Danes je v Slovenija Donor, slovenski register potencialnih darovalcev KMC, vpisanih več kot 20 000 oseb.

Zaradi darovalcev se bolnikom povečujejo možnosti preživetja.

21. septembra po celem svetu izrekajo zahvalo darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC). V mislih imamo v prvi vrsti tiste, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom s krvnimi raki, pa tudi tiste, ki so se v register vpisali kot potencialni darovalci.

Darovanje KMC, je po mnenju ponudnikov, izjemna oblika pomoči sočloveku, saj je nemalokrat njihova presaditev edina možnost za preživetje bolnika. Za darovanje se lahko odločijo bolnikovi sorodniki, ki žal zaradi tkivne neskladnosti z bolnikom mnogokrat niso primerni darovalci. V primeru nesorodnih darovalcev se slednji prostovoljno vključijo v register potencialnih darovalcev in se v primeru tkivne skladnosti z bolnikom lahko odločijo za darovanje KMC.

V Sloveniji je v nacionalni register Slovenja Donor, ki deluje v sklopu Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, vključenih več kot 20.000 potencialnih nesorodnih darovalcev, ki so prek slovenskega tudi del svetovnega registra WMDA (World Marrow Donor Association) in tako del skupnosti več kot 35 milijonov potencialnih darovalcev z vsega sveta.

Zato lahko bolniku tkivno skladnega darovalca iščejo med vsemi vpisanimi v WMDA po celem svetu.

Kampanjo Daj se na seznam sta ob 25. obletnici registra skupaj pričela Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, ki je takrat tudi praznovalo 10. obletnico delovanja. V slabem letu promocije se je v register vpisalo več kot 3.500 potencialnih darovalcev, ki so bolnikom s krvnimi raki prinesli novo upanje.

Prav tako pomemben rezultat kampanje je tudi večje zavedanje oziroma ozaveščenost splošne javnosti o tej problematiki, saj si tako stroka kot bolniki prizadevajo, da bi vpis v register postal redna aktivnost mlajšega dela populacije.

Daj se na seznam: kar z domačega fotelja

Energija kampanje Daj se na seznam tudi po enem letu še ni pošla; potencialne darovalce še naprej osveščajo in vabijo, da se dajo na seznam. Vsi, ki so pripravljeni postati darovalci, lahko to storijo kar od doma, tako da najprej obiščejo spletno stran registra Slovenija Donor ali kampanje “Daj se na seznam”, se seznanijo s tem, kdo je lahko darovalec in v primeru, da se z njim lahko poistovetijo, naročijo paket za vpis.

Zahvala darovalcem in vsem, ki so na seznamu

Poseben poklon in zahvalo pa je darovalcem letos izkazal tudi slovenski glasbenik Zlatko. V svojem glasbenem stilu je darovalce povzdignil med heroje in jim skupaj z zahvalo ZTM in Združenja L&L izkazal svoje spoštovanje.

Vabljeni k ogledu  videa:

Več informacij

https://www.facebook.com/DajSeNaSeznam/

Sledite nam