100 vojaških poskokov (burpeejev) na dan

Gre za vajo z lastno telesno težo, ki je sestavljena iz več gibov (počepa, sklece in poskoka), in jo izvajamo povezano,

»Odločila sem se, da je čas, da začnem s projektom »Plaža 2018« že letos, da me spomladi drugo leto ne bo grabila panika, ko bo treba v nakup po kopalke. 

Vpisala sem se na crossfit, misleč, da bom vajam kos. Sicer nisem popolna začetnica, nekaj kondicije že imam, vendar me je »vaja dneva« (beri: 100 burpeejev), izmučila. Gre za vajo, ki so nam jo učitelji telovadbe v osnovni in srednji šoli tako radi »predpisovali«, imenovali pa so jo vojaški poskoki.«

Gre za vajo z lastno telesno težo, ki je sestavljena iz več gibov (počepa, položaja sklece in poskoka), in jo izvajamo povezano, ki jo je davnega leta 1940 uporabil Royal H. Burpee, kot način ugotavljanja telesne pripravljenosti. Zdaj vemo od kod izvira ime. Vključene so vse mišice telesa in je danes ena ključnih vaj za krepitev telesa.

Ker je izredno priročna in jo lahko izvajate kjer koli, saj ne potrebujete veliko prostora, niti posebne opreme, smo za vas pripravili mesečni načrt, s katerim boste zlahka opravili s 100 burpeeji.

Izvaja jih lahko vsak, ki nima zdravstvenih omejitev, pomembna pa je tudi pravilna izvedba.

Če se boste držali načrta, jih boste ob koncu prvega tedna lahko izvedli 25, do konca drugega tedna 50 in tako dalje, dokler ne boste prišli do magične »stotke«.

Če želite in ste v dobri telesni pripravljenosti, lahko to dosežete že v dveh tednih.

Kako naredimo osnovni burpee?

  • Postavite se tako, da stojite z nogami v širini bokov
  • Koleni pokrčite, kot bi se spuščali v počep in roki postavite pred seboj
  • Nato se z rokama oprite in hkrati skočite z nogama, v položaj planka
  • Spustite se v običajno skleco, roki naj bosta čim bolj ob telesu, se skoraj dotaknite tal in nato se dvignite nazaj v položaj planka.(Ta korak lahko izpustite). 
  • Poskočite (ali stopite) nazaj v položaj počepa
  • Eksplozivno, visoko poskočite

 

Ko boste osvojili osnovno različico te vaje, jo lahko nadgradite z utežmi, jo izvajate na žogi. Možnosti je veliko.

 

Foto: Google

Več novic

New Report

Close