fbpx

10 realnih nasvetov in naukov za očete v nastajanju

Družina, Odnosi, Odnosi v družini

Postati oče je nekaj najlepšega v življenju, a otroci poleg smeha in veselja s seboj prinesejo tudi kopico vprašanj in skrbi. Zato preverite 10 najbolj realnih in koristnih naukov ter nasvetov za bodoče očete iz priročnika Postal bom očka.

“A sem pripravljen?”

Eno prvih in najpogostejših vprašanj, s katerim se soočajo bodoči očetje, je, če so na to pripravljeni. Televizijski in radijski voditelj Klemen Bučan na to vprašanje odgovarja, da na očetovstvo ne moreš biti pripravljen, vsem bodočim očetom pa svetuje, da to čim prej sprejmete ter se potrudite po svojih najboljših močeh.

“Kako boš pripravljen na nekaj, česar ne poznaš? Lahko si pripravljen na 10-kilometrski tek, vzpon na Triglav, izpit iz prava, ker točno veš, kaj te čaka. Na otroka nikoli. Čisto vsak je drugačen, tako da je najbolje, če si takoj priznaš in rečeš: ‘Nisem pripravljen, bom pa dal vse od sebe.’ To je največ, kar lahko obljubiš sebi, svoji punci in otroku, ki prihaja, vse drugo boš dojemal sproti.”

Med porodom ga ne biksat

Kaj pa če vas že ob sami misli na porod zvije zaradi živčnosti in skrbi, ali boste znali pravilno ravnati, kako lahko pomagate svoji partnerki, kako se obnašati v porodni sobi, kaj reči in kje stati? Iz lastne izkušnje Martin Starič, inženir in oče dveh otrok, bodočim očkom svetuje predvsem, da poskušate biti svoji partnerki v tiho oporo, ne pa dodaten razlog za skrb.

“Po mojem bi najbolj pomagalo, če bi se v trenutkih, ko ni bilo popadkov, pogovarjal z Aleksandro in ne poskušal razumeti vsega tega, kar se ji je dogajalo. Samo spremljati bi moral dogajanje ter ji poskušati olajšati vse napore in bolečine.”

Pri proslavljanju rojstva ne pretiravajte

In kaj sledi, ko ste uspešno opravili svojo podporno vlogo in je poroda enkrat konec? Da si mamica in novorojenček lahko odpočijeta, greste očetje običajno po porodu domov. A to ne pomeni, da ste brez obveznosti. Vaša naloga je, da svojim družinskim članom in prijateljem s ponosom preko SMS-a sporočite, da ste postali oče in da rojstvo tudi proslavite. Televizijski voditelj David Urankar ob tem svetuje, da ne pretiravate, saj vas čakajo naporni dnevi.

“Predlagam taktiko: malo sem prehlajen in zato sem ves večer ob istem pivu. Zakaj? Zato, ker čeprav vem in verjamem, da bi se želel napiti do konca, je treba naslednji dan dopoldne pobeliti še tisto, kar je ostalo od prejšnjega dne, popoldne so obiski v porodnišnici, zvečer pa je treba pripraviti vse potrebno za mamo in otroka, ker je zelo velika verjetnost, da ju greš dan zatem že iskat v porodnišnico. To so zadnje možnosti, da okrepiš svoj imunski sistem in se naspiš. Ne bo dobro samo zate, ampak za vse. Ni za kaj, z veseljem.”

Preverite še ostale nasvete za bodoče očete, ki so jih pripravili tisti, ki so že bili na vašem mestu, očetje, ki sedaj že ponosno pestujejo in vzgajajo.


Sledite nam