fbpx

10. Polonina zdrava bližnjica

Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Po vodi se dan pozna! Preberite Polonine zdrave bližnjice o priporočilih za učinkovito hidracijo organizma.

#Po vodi se dan pozna

Našo Zemljo prekriva dve tretjini vode – v podobnem razmerju pa se voda nahaja tudi v našem telesu. Kar ni presenetljivo, saj smo ljudje “mini kopije” narave.

Voda je poleg kisika glavno gibalo človeškega telesa, ki usmerja in določa vsako telesno funkcijo. Njeno razporejanje pa zagotavlja, da življenjsko pomembni organi prvi dobijo dovolj vode in tudi snovi, ki jih voda prinaša (hormonov, hranil in kemičnih posrednikov).

Dehidracija

Ob dehidraciji telo začne močno varčevati z vodo, kar pomeni, da najprej »odreže« manj pomembne organe. Če telo dlje časa ne dobi potrebne količine vode, bo te iste organe preprosto ukinilo. In na ta način dejansko poteka proces staranja.

Vzroki za dehidracijo:

·   Suha usta so eden zadnjih kazalnikov telesne dehidracije, saj se do takrat mnogi občutljivi procesi v telesu že zaustavijo in pripravljajo na ukinitev.

·   Zamenjujemo občutek žeje in lakote ter jemo takrat, ko bi telo potrebovalo vodo.

·   Stres povzroča dehidracijo – in obratno – dehidracija povzroča stres: ko telo dehidrira, se sprožijo ista fiziološka dogajanja kot pri stresu. Ko se stres začne, ga spremlja mobilizacija osnovnih snovi iz telesnih zalog. Ta proces izčrpa del telesnih zalog vode.

·   Pitje tekočin, ki dehidrirajo organizem (kava, pravi čaj, alkohol, umetne pijače): njihove dehidracijske snovi iz telesa najprej odstranijo vodo, v kateri so bili raztopljeni in še nekaj vode iz telesnih zalog, poleg tega pa delujejo izrazito odvajalno na ledvice (pogosteje moramo na vodo).

Polonine zdrave bližnjice:

· Popijte vsaj 2l vode dnevno, če ste tisti dan telesno aktivni, pa toliko več.

· Pijte vodo sobne ali raje telesne temperature, saj ledeno hladna voda pomeni šok za organizem, ker “zamrzne” trebuh, telo pa porablja dodatno energijo za segrevanje vode na telesno temperaturo in s tem podaljša fazo dehidracije.

· Pijte pred jedjo, da ne razredčite prebavnih sokov in hkrati preverite, če niste žeje zamenjali z lakoto.


Sledite nam