fbpx

10. Dan slovenskih lekarn

Dogodki

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije bosta letos že deseto leto zapored, v petek 26. septembra 2014, organizirala Dan slovenskih …

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije bosta letos že deseto leto zapored, v petek 26. septembra 2014, organizirala Dan slovenskih lekarn. Letos bodo lekarniški farmacevti opozarjali na skrb za ohranjanje zdravih ledvic in sečil ter na pravilno in varno uporabo zdravil. Za vse obiskovalce lekarn so pripravili tudi brezplačno knjižico  »Ledvice in zdravila«, kjer si bodo obiskovalci lekarn lahko prebrali vse o delovanju in okvarah ledvic, skrbi za njihovo zdravje, vplivu zdravil na njihovo delovanje in okužbi sečil.

Tokrat so ob dnevu slovenskih lekarn farmacevti opozorili na skrb za ohranjanje zdravih ledvic in sečil ter na pravilno in varno uporabo zdravil in zeliščnih pripravkov.  Poudarili so, da lahko z izbiro zdravega načina življenja tudi sami pomembno prispevamo k pravilnemu delovanju ledvic.

ledvice-lekarna

Poudaril je tudi, da lekarna ni in ne sme biti zgolj visoko učinkovit logistično–prodajni center za zdravila in druge izdelke, ampak center upravljanja z zdravjem in zdravljenja z zdravili. Pri tem je omenil tudi dokument Nacionalna strategija vključevanja lekarniške dejavnosti in lekarniških farmacevtov v nadaljnji razvoj slovenskega zdravstvenega sistema, ki jo je pred tremi leti pripravilo SFD, potrdila pa jo je tudi Lekarniška zbornica Slovenije in Fakulteta za farmacijo, v kateri med drugim tudi utemeljujejo pomen izvajanja dodatnih kognitivnih storitev, katerih namen je optimizacija zdravljenja z zdravili. Izkušnje kolegov v tujini in rezultati pilotnih projektov pri nas kažejo na veliko dodano vrednost teh storitev za bolnika ter na nezanemarljiv prihranek za zdravstveno blagajno.

Zakaj so ledvice tako pomemben organ?

Ledvici tvorita urin (seč), s tem se iz telesa odstranjujejo škodljive in nepotrebne snovi ter odvečna tekočina, zadržijo pa se telesu potrebne snovi. Ledvice imajo pomembno vlogo tudi pri tvorbi nekaterih hormonov, aktivaciji vitamina D3, vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnotežja telesa, uravnavanju krvnega tlaka, količine kalcija in ohranjanju zdravih kosti.

Njihovo delovanje lahko okvarijo številna bolezenska stanja, strupene snovi iz okolja in nekatera zdravila.

Konec septembra bodo v lekarnah na voljo brezplačne informativne knjižice z naslovom »Ledvice in zdravila«, kjer si bodo obiskovalci lekarn lahko prebrali vse o delovanju in okvarah ledvic, skrbi za njihovo zdravje, vplivu zdravil na njihovo delovanje in okužbi sečil in inkontinenci.

Kaj lahko storite sami za pravilno delovanje ledvic?

1.       Prehranjujte se zdravo.

2.       Redno se gibajte in ohranjajte normalno telesno maso.

3.       Pijte dovolj tekočin.

4.       Poskrbite za urejene vrednosti holesterola in trigliceridov.

5.       Omejite uporabo nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil.

6.       Sladkorni bolniki skrbite za urejenost svoje bolezni.

7.       Redno si merite krvni tlak.

8.       Pravilno in redno uporabljajte zdravila.

Projekt Dan slovenskih lekarn, ki poteka že deseto leto, je namenjen ozaveščanju bolnikov o pravilni in varni uporabi zdravil, saj je zagotavljanje odgovornega in strokovnega zdravljenja z zdravili eno od glavnih poslanstev opravljanja farmacevtskega poklica, pa najsi gre za zdravila na recept ali zdravila brez recepta, po katerih bolniki pogosto posegajo pri samozdravljenju.


Sledite nam