fbpx

Kako naj preneham kaditi?

Zanimivo, Zasvojenosti, Zdravje

Vsem, ki se sprašujete, kako naj prenehate kaditi, svetujemo, da ne obupate. Postavite si mejnike: prvi teden, prvi mesec, prvo leto brez kajenja.

»Zasvojenost z nikotinom je potencialno ozdravljiva in na voljo je veliko različnih opcij za zdravljenje,« pravi dr. Tomaž Čakš, dr. med. Vsem, ki se sprašujete, kako naj prenehate kaditi, svetuje, da ne obupate. Kajti, ko nehate kaditi, se sproži serija fizičnih in psihičnih reakcij, s katerimi se morate spopasti. Čeprav gre za daljši proces, so pogosto najtežje prve minute, ure in dnevi.

Kako preneham kaditi?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije navaja 10 učinkovitih nasvetov:

1. Določite si datum, ko boste nehali kaditi.

To je lahko denimo 31. januar, ki velja za mednarodni dan boja proti kajenju in je odlična priložnost, da se odločite za življenje brez kajenja. Lahko pa izberete tudi katerikoli drugi dan.

Takrat iz svoje okolice odstranite vse, kar vas spominja na cigarete ali druge tobačne izdelke.

2. Svojim najbližjim, prijateljem in sodelavcem povejte, da boste prenehali kaditi, in jih prosite za pomoč.

Vnaprej jim povejte, kaj vam bo pomagalo in kaj ne.

3. Pri svojem izbranem zdravniku povprašajte po delavnicah za skupinsko odvajanje od kajenja »Da, opuščam kajenje« ali po drugih oblikah pomoči.

Obstaja tudi brezplačna telefonska linija za pomoč pri odvajanju od kajenja na številki 080 27 77. Telefonska številka po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje vsak dan med delovniki, vikendi in prazniki med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

4. Razmišljajte pozitivno.

Vsak dan brez cigarete je uspeh. Kot boste videli v nadaljevanju, je že 24 ur po zadnji cigareti tveganje za srčni napad vsaj za odstotek nižje.

5. Ob opustitvi kajenja se ne bojte povišanja telesne teže.

Izogibajte se hrani, ki je bogata z maščobami in ima veliko kalorij. Izogibajte se nezdravim prigrizkom. Dr. Tomaž Čakš, dr. med., nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za področje obvladovanja kajenja, pravi, da je pri opuščanju kajenja zelo pomembno spreminjanje celotnega načina življenja, kar pa vključuje predvsem telesno aktivnost in primerno prehrano.


»Ne moremo zanikati, da se marsikdo po prenehanju kajenja zredi, vendar je vse to obvladljivo. Pa tudi kakšen kilogram več je bistveno manjše tveganje za zdravje kot nadaljevanje kajenja.«


Nikar pa se med odvajanjem od kajenja, ne odločajte še za dieto. Preveč odrekanja ima namreč lahko negativne posledice in lahko prej obupate.

Da boste še bolje opremljeni in opogumljeni za prelom z kajenjem, preberite še ostalih 5 nasvetov.

Pa srečno!Sledite nam