Čiščenje zobnega kamna

Uredništvo, 08. april 2021
Ostalo

Poleg estetske motnje zobni kamen predstavlja tudi resno tveganje za ustno zdravje. Zato je čiščenje zobnega kamna ključno za preprečitev nastanka in razvoj parodontalne bolezni. Strokovnjakinja pojasnjuje zakaj.

Zobni kamen se v bolj ali manj izraženi obliki pojavlja pri večini ljudi. Za njegov nastanek je v prvi vrsti kriva slaba ustna higiena, vpliva pa lahko tudi sestava sline. Poleg estetske motnje, pa zobni kamen predstavlja tudi resno tveganje za ustno zdravje. Zato je čiščenje zobnega kamna ključno za preprečitev nastanka in razvoj parodontalne bolezni, hkrati pa tudi predstavlja temelj dobre ustne higiene in lepega nasmeha.

Zobni kamen, ki mu zobozdravniki strokovno pravimo tudi »trda zobna obloga« lahko nastane na kateremkoli zobu. Nastane iz mehkih zobnih oblog oz. nečistoč na zobeh, v katere se skozi čas vgradijo mineralni delci, ki se nahajajo v slini. Kljub temu, da tudi sestava sline lahko do neke mere vpliva na nastanek zobnega kamna, menimo, da je za nastanek zobnega kamna kriva predvsem slaba ustna higiena in posledično zastajanje mehkih zobnih oblog.

Zobni kamen je lahko bledo rumene pa vse do rjave barve in se najpogosteje nahaja v področju zobnega vratu, ki se nahaja ob robu dlesni. Nabiranje zobnega kamna pod dlesnijo, v obzobnih žepkih, je odgovorno za vnetje dlesni in za nastanek parodontalne bolezni.

Kronično vnetje dlesni povzroči resorpcijo, oz. izgubo dela kostnine, ki obdaja zob, kar oslabi sidrišče zoba. Zob, ki je lahko tudi povsem zdrav tako izgubi kostno oporo in postane majav in lahko tudi izpade. Zato je zgodnja prepoznava in odstranjevanje zobnega kamna ključno za preprečevanje nastanka in napredovanja parodontalne bolezni.

Kdaj najkasneje obiščemo zobozdravnika?

Začetni znaki vnetja dlesni so živo rdeče, otečene in krhke dlesni, ki že ob najmanjši poškodbi zakrvavijo. Tako lahko pacienti krvavijo že ob ščetkanju ali nitkanju zob, kar sicer za zdravo dlesen ni normalno.

Zaradi vsega naštetega sta pravilna ustna higiena in pa predvsem redni pregledi pri zobozdravniku ključnega pomena za ohranjanje ustnega zdravja. Zobozdravnik bo ob pregledu ocenil prisotnost zobnega kamna in ga bo po potrebi tudi očistil.

Sami težko prepoznamo zobni kamen, saj nam vse površine zoba niso vidne, predvsem pa ne moremo videti zobnega kamna, ki se nahaja pod robom dlesni. Tudi čiščenje zobnega kamna v domačem okolju ni mogoče, saj gre za zelo trde zobne obloge, ki so močno priraščene ob zobe. Čiščenje zobnih oblog z zobno krtačko ali zobno nitko tako ni mogoče.

Zobni kamen vam lahko temeljito očisti le zobozdravnik. Po odstranitvi zobnega kamna pa bo zobozdravnik prepoznal tudi morebiten karies, ki se lahko skriva pod zobnim kamnom.

Čiščenje zobnega kamna se opravi z ultrazvočno napravo, ki s konico oddaja ultrazvočne valove, ki zobni kamen luščijo s površine zob. Poseg je ponavadi neboleč in traja približno 20 – 60 minut. Kadar je zobni kamen naložen globoko pod dlesnijo, je poseg lahko tudi neprijeten in boleč. Tedaj je poseg najbolje opraviti v lokalni anesteziji.

Ob koncu ultrazvočnega čiščenja zobnega kamna je potrebno zobe še zgladiti, oz. spolirati. S poliranjem zob dosežemo povsem gladko površino zob, na katero se ostanki hrane in bakterije težko primejo, vzdrževanje primerne ustne higiene pa je lažje. Poliranje zob se opravi s posebnimi polirnimi svedri in nežno polirno pasto. Tak postopek je povsem neboleč.

S čiščenjem zobnega kamna in s poliranjem zob ustvarimo zelo prijeten občutek čistosti in svežine v ustih, kar paciente pogosto navduši, nemalokrat pa jim vlije tudi nekaj samozavesti.

Kako skrbimo za zdravje zob doma?

Ob koncu obravnave pa je potrebno pacientu pokazati pravilne tehnike umivanja zob in nitkanja ter jih po porebi podučiti tudi o uporabi medzobnih krtačk.

Pomembno je poudariti, da so dobro očiščeni zobje osnova za natančen stomatološki pregled zob, saj je karies lahko skrit pod gmoto naloženega zobnega kamna. Tudi vsa protetična dela zahtevajo najprej dobro opravljeno higiensko fazo. Le na podlagi očiščenih zob lahko načrtujemo dober protetični načrt in kasneje dobro protetično rehabilitacijo.

Z dobro očiščenimi zobnimi površinami bomo lahko pozdravili vneto dlesen, preprečili napredovanje parodontalne bolezni, se znebili slabega ustnega zadaha in okrepili svojo samozavest.

V zobozdravstveni ambulanti Estetika Milošević vsem pacientom opravijo brezplačni prvi pregled in svetujejo glede potrebnega zdravljenja.

Zapisala: Urška Kralj Milošević, dr. dent. med.
Estetika Milošević d.o.o.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close