Cink lahko zmanjša simptome prehlada in gripe

Cink je element, ki je prisoten v človeškem telesu, v tekočinah in tkivih. Pomemben je za normalno rast in razvoj, veliko vlogo pa igra tudi pri delovanju imunskega sistema.

V jesensko-zimskem času so okužbe dihal pogoste, simptomi pa so lahko blagi do hudi.

Glede na nedavne raziskave in metanalizo, bi lahko dodatki s cinkom igrali pomembno vlogo pri zmanjševanju in trajanju okužb dihalnih poti.

Okužbe dihalnih poti se lahko razvijejo zaradi bakterij ali virusov, vključujejo gripo, prehlad in COVID-19.

Raziskovalci nenehno preučujejo možnosti zdravljenja, ki bi lahko izboljšale simptome, skrajšale njihovo trajanje ali jih celo popolnoma preprečile.

Nedavna študija, objavljena v reviji BMJ Open, poroča, da jemanje cinka lahko skrajša trajanje simptomov okužb dihalnih poti in jih morda prepreči.

Kaj je cink?

Cink imunski sistem in ima vlogo pri številnih telesnih funkcijah, vključno z:

  • delitev in rast celic
  • celjenje ran
  • zaznavanje vonja in okusa
  • razgradnjo ogljikovih hidratov
  • izboljšanju delovanja inzulina

Živila, ki vsebujejo cink: ostrige, rdeče meso, piščanec, morski sadeži, fižol, oreščki, polnozrnata žita in mlečni izdelki.

Priporočeni vnos cinka je za odraslega med 7 in 10 mg. Povprečni dnevni vnosi cinka v Evropi nihajo med 8 in 11 mg, kar pomeni, da so osnovne potrebe po cinku zadovoljene. Kljub vsemu pa raziskovalci še vedno poskušajo ugotoviti, kako koristno je jemanje cinka kot dodatka. Nekateri znanstveniki se osredotočajo predvsem na to, kako lahko cink ščiti pred virusnimi okužbami.

Okužbe dihalnih poti

Dihala (respiratorni ali dihalni trakt) delimo na zgornji in spodnji. Zgornjega sestavljajo nos, obnosne votline, sinusi, žrelo in del grla, spodnjega pa spodnji del grla, sapnik, sapnice, pljuča.

Simptomi okužb dihalnih poti so lahko različni. Simptomi prehlada so na primer kihanje, boleče grlo, kašelj ali izcedek iz nosu.

Simptomi gripe so lahko resnejši, povišana telesna temperatura, mrzlica, utrujenost, bolečine v telesu in glavobol.

Pri COVID-19 se lahko pojavijo nekateri gripi podobni simptomi, ki vključujejo vročino in mrzlico, oteženo dihanje, utrujenost, kašelj, zamašenost ali izcedek iz nosu.

Poleg cepljenja proti gripi in COVID-19 so možnosti zdravljenja precej omejene, zato raziskovalce zanima predvsem, kako bi skrajšali trajanje okužb in ublažili simptome.

Profimedia

Cink in okužbe

Študije, ki so jih izvajali v Združenih državah so pokazale mnoge koristi jemanja cinka,kot prehranskega dopolnila.

Dr. Jennifer Hunter, dr. med., ena od avtoric študije, je za Medical News Today pojasnila, da nekatere študije, ki so jih preučili, niso bile vključene v prejšnje sistemske preglede:

“Presenetilo me je, da je bila le ena od štirih študij, ki so ocenjevale profilaktični cink, že prej opredeljena in vključena v sistematične preglede. Dve sta bili objavljeni v kitajščini in to je bil dober opomnik, zakaj je tako pomembno iskati v podatkovnih zbirkah v drugih jezikih, ne le v angleščini.”

Analiza je pokazala različne rezultate. Raziskovalci so na primer ugotovili, da:

  • uporaba oralnega ali intranazalnega cinka je pri nekaterih posameznikih preprečila okužbe dihalnih poti
  • simptomi okužb dihalnih poti so pri osebah, ki so jemale podjezični ali intranazalni cink, v primerjavi s placebom izzveneli približno 2 dni prej
  • je jemanje cinka pomagalo zmanjšati resnost simptomov tretji dan ocenjevanja intenzivnosti simptomov

Ugotovili pa so, da jemanje cinka ni vplivalo na povprečno dnevno intenzivnost simptomov. Poročali so tudi o povezavi med jemanjem cinka in več neželenimi učinki, kot sta slabost in nelagodje v prebavilih.

Na splošno avtorji zaključujejo, da bi pri ljudeh, ki nimajo pomanjkanja cinka, jemanje cinka lahko pomagalo pri preprečevanju virusnih okužb dihal in skrajšalo trajanje njihovih simptomov.

Celoten članek si lahko preberete na Medical News Today.

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

New Report

Close