Celulit: Odpravite ga z naravo

Uredništvo, 02. maj 2019.
ženske noge v nadkolenskih nogavicah brez celulita

Celulit je lipodistrofično stanje kože, do katerega običajno pride zaradi motenj v mikrovaskulaturi in limfni cirkulaciji.

Ob spremembah maščobnega in vezivnega podkožnega tkiva se poveča količina vode v maščobnih celicah, v maščobnem tkivu pa se kopičijo lipidi. Zato se prostornina maščobnih celic povečuje in se te razbohotijo ter neenakomerno pritiskajo na zgornje plasti kože, prizadenejo pa tudi sosednje vezivno tkivo s kolagenom, ki se debeli, postaja trdo, neprožno in grudasto. Zaradi takih grudic in jamic imenujemo celulit tudi »pomarančasta koža«.

Dejavniki tveganja za nastanek celulita so pogosto povezani z genetiko, hormoni in načinom življenja, zlasti s pomanjkanjem gibanja in debelostjo. V nasprotju s splošno debelostjo se maščobno tkivo pri celulitu kopiči na specifičnih telesnih predelih – zunanji strani beder in bokov, spodnjem delu trebuha in nadlakteh. Danes celulit ni več le estetski, temveč tudi velik zdravstveni problem. Če ga ne zdravimo, lahko škoduje zdravju in privede do resnih motenj v cirkulaciji.

Zdravljenje je usmerjeno na uravnavanje prehrane, masažo in uporabo proticelulitnih pripravkov. Številne aktivne sestavine zdravilnih rastlin, sestavni deli naravne proticelulitne kozmetike, imajo sposobnost zmanjšanja sinteze maščob (lipogeneze) in obenem spodbujanja njihove razgradnje (lipolize).

Naravna pomoč pri spopadanju s celulitom

Zelena kava (Coffea arabica) je bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami, steroli, vitaminom E in antioksidanti, zato spodbuja naravno tvorbo elastina in kolagena v koži. Kofein in aktivne sestavine olja zelene kave na mestih, kjer nastaja celulit, spodbujajo mikrocirkulacijo, izgorevanje maščobnega tkiva in sproščanje maščobnih kislin. Uporabljamo ga pri masaži skupaj z eteričnimi olji ingverja (Zingiber officinale), cejlonskega cimeta (Cinnamomum zeylanicum) in olivnega olja (Olea europaea), saj spodbujajo cirkulacijo, odstranjujejo mrtve kožne celice in varujejo celice pred nevarnimi kisikovimi radikali.

Hederin, aktivna sestavina navadnega bršljana (Hedera helix), spodbuja absorpcijo celulitnih edemov, ki nastanejo v začetnih fazah razvoja celulita. Zaradi saponinov bršljan pospešuje mikrocirkulacijo, odstranjuje odvečno tekočino in škodljive snovi, zmanjšuje maščobne celice in razgrajuje celulit. Poleg tega kožo osveži, tonira in obnavlja.

Olje žafranike (Carthamus tinctorius) je pogosta sestavina mil za piling in nego kože. Izvrstno je za odstranjevanje celulita, strij in gub. Uporabljamo ga za nego suhe kože ter kože, nagnjene k rdečici in razširjenim kapilaram. Vzdržuje prožnost kože in preprečuje njeno izsuševanje.

Nekatere rastline, kot so ginko (Ginkgo biloba), aloe vera (Aloe barbadensis), rožmarin (Rosmarinus officinalis) in divji kostanj (Aesculus hippocastanum), spodbujajo cirkulacijo krvi in limfe, zmanjšujejo edeme, delujejo dekongestivno, s tem pa pomagajo odpravljati celulit.

Z raziskovalnega vidika

Poleg različnih kozmetičnih izdelkov poznamo danes tudi sodobne metode odstranjevanja celulita: z radiofrekvenco, lasersko lipolizo, terapijo z zvočnimi (akustičnimi) valovi, s polnili in z injekcijskimi biološkimi postopki (plazma).

Radiofrekvenca lahko prodre v globlje plasti kože in spremeni strukturo kolagena. Deluje po načelu segrevanja kože, s čimer pospeši presnovo celic in fibroblastov, ki tvorijo kolagen. To spodbudi sintezo kolagena ter hitro in opazno napne kožo.

Pri laserski hipolizi laserski žarki s toploto trajno uničijo maščobne celice, ki se nato z urinom izločijo iz telesa. S tem spodbudimo nastanek novega vezivnega tkiva in odebelitev kože.

Zdravljenje z zvočnimi valovi izkorišča energijo teh valov za razbijanje fibroznih pregrad, v katerih so maščobne celice čezmerno nakopičene. Tako zmanjšuje obseg celulitne površine in gladi kožo.

Kožna polnila poznamo v postopkih odstranjevanja gub in pomlajevanja kože na obrazu. Ob vbrizgavanju pod kožo so se izkazala za učinkovita tudi pri predelih kože, na katerih se pojavlja celulit. Polnilo običajno uporabimo za izpolnjevanje vidnih celulitnih jamic, zlasti pri suhih ljudeh.

Literatura:
Terranova, F., Berardesca, E., Maibach, H. 2006. Cellulite: nature and aetiopathogenesis, International Journal of Cosmetic Science, 28 (3): 157–167.
Sadick, N. 2019. Treatment for cellulite. Int J Womens Dermatol. 5 (1): 68–72.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več