Celjska porodnišnica bogatejša za najsodobnejšo napravo za zdravljenje zlatenice

Uredništvo, 07. oktober 2021.
AktualnoZdravje otrok

Danes je družba T-2 v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje ter v sodelovanju z društvom Slojenčki ginekološko-porodniškemu oddelku v Splošni bolnišnici Celje slovesno predala najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.

Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je letos prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje poskrbelo za  uspešno zdravljenje novorojencev, pri katerih se v prvih dneh življenja razvije zlatenica. Celjska porodnišnica je že osma prejemnica te tehnološko napredne naprave, družba T-2 pa bo do konca letošnjega leta z njimi  oskrbela še preostalih 6 slovenskih porodnišnic.

Na priložnostni slovesnosti, ki je potekala na zunanjem prostoru pred celjsko bolnišnico, so uradni predaji prisostvovali predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka mag. Jakob Koren, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo, vodja neonatalnega odseka Ana Ilijaš Trofenik, dr. med., spec. pediatrije, vodilna sestra odseka za neonatalno pediatrijo Jasna Biliban in Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2, zadolžen za področje prodaje in marketinga. (na fotografiji od leve proti desni: Jasna Biliban, mag. Jakob Koren, Ana Ilijaš Trofenik in Gregor Štampohar)

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo. V Sloveniji po besedah ginekologinje in porodničarke ter predsednice društva Slojenčki, izr. prof. dr. Nataše Tul Mandić, dr. med., tovrstno zdravljenje potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice in pri katerih bi brez zdravljenja lahko bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

V Splošni bolnišnici Celje je udeležence na slovesnosti pozdravila vodja odseka za neonatalno pediatrijo Ana Ilijaš Trofenik, dr. med., specialistka pediatrije, ki se je za novo pridobitev zahvalila in izpostavila tudi pomen te pridobitve za njihove paciente:

“Zlatenica je v neonatalnem obdobju pogost pojav. Prisotna je pri več kot polovici donošenih, zdravih novorojenčkov, pri nedonošenih pa prizadene kar 8 od 10 otrok. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje patološke zlatenice je zelo pomembno za njihov nadaljnji razvoj. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo, s katerim poskrbimo, da se nivo bilirubina zmanjšuje. Pri nas v celjski regiji letno zdravstveno oskrbimo preko 1700 otrok, fototerapijo v prvih dneh življenja pa potrebuje okoli 12 % novorojenčkov. Družbi T-2 in društvu Slojenčki, ki ste omogočili, da je napravo BL70 dobila tudi naša porodnišnica, se v imenu zdravniškega osebja in tudi staršev novorojencev iskreno zahvaljujemo.”

Donacija družbe T-2, s katero je društvo Slojenčki letos združilo moči, poteka v okviru njihovega dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje.

”Naša akcija poteka na območju celotne Slovenije in vključuje vseh 14 slovenskih porodnišnic, saj društvo Slojenčki skrbi, da bi vsem staršem, ne glede na lokacijo porodnišnice, zagotavljali enake pogoje za zdravljenje novorojenčkov. Prav ti v prvih dneh svojega življenja ob posebni skrbi zdravstvenega osebja potrebujejo tudi najsodobnejšo medicinsko opremo,” je ob priložnosti uradne predaje naprave BL70 poudaril Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2, zadolžen za področje prodaje in marketinga.

”K sodelovanju v projektu smo izjemno hitro pritegnili še partnerska podjetja, ki so se odzvala klicu dobrodelnosti in takoj priskočila na pomoč, zasluge za njegovo uspešnost pa gredo tudi našim zaposlenim in T-2 uporabnikom, ki naša prizadevanja, zlasti ko gre za reševanje življenj najbolj ranljivih članov naše družbe, že tradicionalno podpirajo. Projekt T-2 ♥ življenje uresničujemo že četrto leto, z njim pa z velikim srcem izkazujemo tudi svojo odgovornost do družbe in okolja, v katerem poslujemo.”

Celjska porodnišnica je zdaj že osma po vrsti, ki je s podporo podjetja T-2 in njihovih poslovnih partnerjev dobila to vrhunsko napravo v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom. Naprava je prijazna za uporabo ter omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja. Nova pridobitev bo zagotovo razveselila tudi mamice, saj jim bo poleg prilagajanja časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, med samo terapijo omogočala tudi nadzor novorojenčka preko kamere.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close