Če želite živeti dlje, pijte to pijačo (ni voda in ni kava)

U. L., 11. september 2022
Zdravje
Profimedia

Dobra novica za ljubitelje pitja čaja.

Po podatkih Združenih narodov je čaj najbolj razširjena pijača, takoj za vodo. V Veliki Britaniji in Združenih državah je najbolj priljubljen črni čaj, v drugih državah pa zeleni, jasminov ter sadni in zeliščni čaj.

Raziskovalci že dolgo proučujejo koristi različnih čajev za zdravje. Nekateri menijo, da ima zeleni čaj večje koristi za zdravje, medtem ko drugi zagovarjajo zdravilne lastnosti črnega čaja. V obeh primerih pa so antioksidanti ključnega pomena, so zapisali na spletni strani Medical News Today.

Dovolj bosta dve skodelici

Obsežna prospektivna kohortna študija o navadah pitja čaja pri skoraj pol milijona ljudi iz britanske biološke banke, je potrdila koristi črnega čaja.

Pitje dveh ali več skodelic črnega čaja dnevno, z mlekom ali brez, zmanjša umrljivost zaradi vseh glavnih vzrokov smrti za do 12 %, so ugotovili raziskovalci.

Študija je bila objavljena v reviji Annals of Internal Medicine.

Vzorec študije je zajemal 498.043 moških in žensk, starih od 40 do 69 let. Vsi sodelujoči med leti 2006 in 2010, so bili ob začetku študije tudi zdravniško pregledani, vključno z analizo krvi, urina in sline.

Obenem so jih povprašali tudi o navadah pitja čaja ter zabeležili podatke o prehrani, življenjskem slogu, zdravju, narodnosti in socialno – ekonomskem statusu. Podatke o umrljivosti so prilagodili tako, da so upoštevali te dejavnike.

Skoraj 85 % udeležencev je poročalo o pitju čaja, od tega jih je 89 % pilo črni čaj. Večina tistih, ki so pili čaj, ga je popila od dve do pet skodelic na dan, 19 % pa jih je popilo več kot šest skodelic dnevno.

Tisti, ki so popili šest ali več skodelic dnevno so bili kadilci, slabšega splošnega zdravja, so uživali več rdečega in predelanega mesa, kar tudi vpliva na umrljivost.

Ali imata mleko in sladkor kakšen vpliv?

V času spremljanja je umrlo 29.783 ljudi. Raziskovalci so ugotovili, da se je tveganje umrljivosti zaradi vseh vzrokov zmanjšalo za približno 12 %, ko se udeleženci povečali vnos na tri skodelice dnevno.

Pri ljudeh, ki so popili več kot tri skodelice čaja na dan, tveganje umrljivosti ni bilo manjše kot pri tistih, ki so popili od ene do treh skodelic.

Dodajanje mleka ali sladkorja je le malo vplivalo na ugotovljene koristi črnega čaja. Podobno je veljalo tudi za temperaturo popitega čaja, ki ni vplivala na tveganje umrljivosti.

Pri tistih, ki so dnevno spili več kot dve skodelici čaja, je bilo tveganje umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja, ishemične bolezni srca in možganske kapi, manjše.

Raziskovalci niso ugotovili nobene povezave med smrtnostjo zaradi raka in bolezni dihal.

Zakaj ravno črni čaj?

Tako črni kot zeleni čaj izvirata iz rastline Camellia sinensis. Razlika med njima je v načinu obdelave po obiranju. Oba se pred sušenjem nabereta, odcedita, zdrobita in zvijeta. Črni čaj nato oksidirajo, tako da ga za nekaj časa izpostavijo zraku.

Čaj vsebuje veliko polifenolov, antioksidantov, ki jih najdemo v številnih rastlinskih proizvodih. Zeleni čaj vsebuje več polifenolov kot črni čaj.

Raziskave kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo polifenolov ščiti pred številnimi zdravstvenimi stanji, vključno z visokim krvnim tlakom, nekaterimi vrstami raka, boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo tipa 2.

Polifenoli v prehrani imajo številne koristi, vendar bi lahko prevelike količine, kot jih lahko najdemo v prehranskih dopolnilih, imele škodljive učinke.

Črni čaj vsebuje polifenole, imenovane teaflavini in tearubigini. Študije so pokazale, da so teaflavini močni antioksidanti in imajo lahko tudi protivnetne, protirakave in protimikrobne lastnosti ter pomagajo nadzorovati krvne lipide.

Je črni čaj res ključnega pomena?

Trenutna študija ni ugotovila dodatnih koristi za zdravje, če spijete več kot tri skodelice dnevno.

Poleg tega čaj vsebuje kofein, ki ima lahko pri visokih ravneh uživanja škodljive učinke.

Majhne količine kofeina izboljšujejo kognitivne funkcije in budnost ter pomagajo pri hujšanju. Večje količine – več kot 400 mg na dan – pa lahko povzročijo težave, kot so tresenje, motnje spanja, zgaga in pri nekaterih ljudeh visok krvni tlak.

V povprečju tri skodelice čaja vsebujejo približno 180 mg kofeina, kar naj ne bi smelo povzročati težav nikomur, ki ni občutljiv na kofein.

Ne spreminjajte svojih navad pitja čaja

Raziskovalci priznavajo, da v svoji študiji niso nadzorovali nekaterih spremenljivk, vključno z močjo čaja, časom namakanja ali velikostjo porcije. Prav tako ne morejo dokazati, da je bil črni čaj odgovoren za manjšo umrljivost.

Ta študija je pokazala povezavo, vendar je treba naše ugotovitve ponoviti v drugih študijah in jih razširiti tudi na druge različne populacije, priznava dr. Inoue-Choi.

Poudaril je še najpomembnejše sporočilo njihove študije:

“Uživanje večjih količin čaja je bilo povezano z manjšim tveganjem za umrljivost, zlasti pri tistih, ki spijejo več kot dve skodelici na dan. Vendar naše ugotovitve ne kažejo, da bi morali ljudje začeti piti čaj ali spremeniti svoje navade uživanje čaja, da bi imeli več koristi za zdravje.

Avtor

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,916
25.11.2022. ob 08:29
3,223
24.08.2022. ob 13:26
23,837
24.11.2022. ob 09:24
12,294
13.10.2022. ob 12:32
140,815
25.11.2022. ob 22:14
Preberi več

New Report

Close