Če ti življenje ponuja limono, si naredi limonado!

Uredništvo, 30. oktober 2019
Ostalo

Ste že slišali za frazo »Če ti življenje ponuja limono, si naredi limonado«? Se je v svojem življenju držite? Dobesedno ali v prenesenem pomenu? Običajno jo razumemo v prenesenem pomenu, saj govori o pomembnosti pozitivnega pogleda na življenje.

A tudi če jo vzamete dobesedno, ne boste nič zgrešili. Ta elipsoidni sadež rumene barve in močnega vonja ima na zdravje ogromen vpliv, in sicer zaradi svojih hranilnih sestavin. Zaradi njih danes spada med najbolj zaželene predstavnike agrumov.

Kaj se skriva v limoni?

Limona izvira iz jugovzhodne Azije. Sestavljena je iz okoli 88 odstotkov vode, 10 odstotkov ogljikovih hidratov ter manjših količin beljakovin in maščob. Bogata je z vlakninami in pektinom. Njena zdravilna vrednost izhaja iz bioflavonoidov, folne in limonske kisline, limoninov, karotenoidov in vitaminov C, A, B1, B2, B5 in B6. Od mineralov vsebuje kalcij, magnezij, železo, fosfor, cink, baker in mangan.

Zdravilni učinki limone

Ker je bogata z vitaminom C, limona krepi imunski sistem, saj spodbuja tvorbo levkocitov, prve obrambne linije telesa pred povzročitelji bolezni. Vitamin C ustvarja tudi dodatno zaščito telesa. Skupaj z bioflavonoidi aktivira močno antioksidativno delovanje in odpravlja negativne vplive prostih radikalov. Z rednim uživanjem limon lahko preprečite nastanek številnih bolezni.

limun
  • Limona uničuje viruse in bakterije, zato je izvrstno preventivno živilo za prehlad, vnetje žrela in mandljev, gripe, laringitisa, bronhitisa in drugih okužb dihal.
  • Uravnava delovanje črevesja, spodbudi prebavo ter odpravlja zgago, slabost, napihnjenost in zapeko.
  • Znižuje glikemični indeks hrane za okoli 30 odstotkov.
  • Zaradi pektina pomaga zniževati slab holesterol in preprečuje bolezni srca in ožilja.
  • Folna kislina v limoni pomaga pri preprečevanju srčne in možganske kapi.
  • Limonska kislina preprečuje tvorbo ledvičnih kamnov in pomaga pri razgradnji obstoječih.
  • Zaradi prisotnosti limonoidov, fitokemikalij s protirakavimi lastnostmi, limona pomaga uničevati celice kožnega raka, ustne votline, želodca, debelega črevesa, pljuč in dojke.
  • Uničuje bakterije v ustni votlini, krepi dlesni in preprečuje vnetja, obenem pa osveži dah.
  • Zaradi vlaknin, ki dajejo občutek sitosti, in nizke kalorične vrednosti je izvrstno živilo za hujšanje.
  • Alkalizira telo, zato se uporablja kot sestavina za naravno razstrupljanje organizma.

Iz limone si naredite limonado

Vzemite to frazo dobesedno in začnite dan s kozarcem limonade! Ne le zaradi vseh dobrih učinkov na telesno zdravje, temveč tudi zaradi mnogih skritih učinkov na duševne težave. Odličen okus in vonj limone sproščata, pomirjata napetost, blažita stres, depresijo in anksioznost, spodbujata zbranost, bistrita um in dvigata razpoloženje. Za limonado je torej več kot preveč razlogov, kajne? Ne pripravite si je kar tako, ampak s tem naredite veliko zase in za svoje zdravje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close