Pridite na test za pljučno hipertenzijo: 17. maja v Ljubljani in 22. maja v Mariboru.

Zasopla ženska
Foto: Profomedia

Ste že kdaj občutili, da vam po nekaj stopnicah zmanjka sape? Si predstavljate, da bi vam vsakodnevne aktivnosti postale prevelik izziv? Pljučna arterijska hipertenzija, pogosto imenovana tudi tihi ubijalec, je zahrbtna bolezen, ki se lahko prikrade v življenje vsakogar, ne glede na starost. Zakaj je zgodnje odkrivanje ključno v boju proti tej bolezni?

Osrednji simptom pljučne hipertenzije je težka sapa, ki se sprva pojavlja ob naporu, ob napredovanju bolezni pa lahko tudi v mirovanju. Poleg zadihanosti so pogosti tudi utrujenost, otekle noge, vrtoglavica, omedlevica, izkašljevanje krvi in bolečine v prsnem košu. Zaradi teh nespecifičnih simptomov se pljučno hipertenzijo pogosto zamenja z drugimi boleznimi, kot so astma ali post-kovidni sindrom. Zato je ključno, da zdravniki ob vztrajni težki sapi pomislijo tudi na to bolezen.

Za natančno diagnozo so potrebne številne neinvazivne preiskave, kot so EKG, rentgen pljuč, test hoje, laboratorijske preiskave, CT prsnega koša in scintigrafija pljuč. Ključno vlogo pa igra ultrazvok srca in desnostranska srčna kateterizacija, ki omogoča neposredno merjenje tlakov v pljučnem obtoku.

Diagnozo pogosto postavijo prepozno

Asist. dr. Polona Mlakar, spec. pnevmologinja na Kliniki za pljučne bolezni in alergologijo UKC Ljubljana, pojasnjuje: “V Sloveniji smo vzpostavili program pljučne trombendarterektomije, kirurškega posega za zdravljenje kronične trombembolične pljučne hipertenzije, redke oblike te bolezni. Da bi razumeli, kaj to pomeni, moramo najprej poznati dve vrsti krvnega obtoka v telesu. Sistemski obtok prenaša kri, bogato s kisikom, iz levega srca do organov in tkiv, kjer se kisik in hranila porabijo. Ta visokotlačni sistem merimo na nadlakti. Kri se nato vrne v desno srce, ki jo potisne v pljuča, kjer se ponovno obogati s kisikom. Ta pljučni obtok je običajno nizkotlačen. Ko se tlak v pljučnem obtoku iz različnih razlogov poviša, govorimo o pljučni hipertenziji.”

 dr. Polona Mlakar

Ker gre za redko bolezen, ki ima nespecifične simptome in znake, pogosto diagnozo postavimo (pre)pozno, lahko celo šele po več letih. Zato je ključno, da ozaveščamo strokovno javnost, predvsem družinske zdravnike, ki so dnevno v stiku s številnimi bolniki, da pomislijo tudi na pljučno hipertenzijo. Predvsem je to potrebno (in pomembno) v primerih, ko se bolnik z težko sapo vztrajno vrača k zdravniku in tega simptoma ni moč pripisati kroničnim boleznim, katere ima bolnik.”

zaskrbljeno poudarja asist. dr. Mlakar.

Poznamo več vrst pljučne hipertenzije:

  • Pokapilarna pljučna hipertenzija se najpogosteje pojavi zaradi bolezni leve strani srca.
  • Prekapilarna pljučna hipertenzija se pojavlja pri pljučnih bolnikih, ko pljučne bolezni same povzročijo povečan tlak v pljučnih arterijah.
  • Idiopatska pljučna arterijska hipertenzija prizadene pljučne arterije brez jasnega razloga in se najpogosteje pojavlja pri mladih ženskah.
  • Kronična trombembolična pljučna hipertenzija nastane zaradi krvnih strdkov v pljučnih arterijah, ki se niso raztopili po pljučni emboliji.

Zdravljenje pljučne hipertenzije je odvisno od njenega tipa. Za pljučno arterijsko hipertenzijo obstajajo specifična zdravila, ki širijo pljučne arterije. Ta zdravila so na voljo v obliki tablet, podkožnih ali intravenoznih infuzij in inhalacij. Pri kronični trombembolični pljučni hipertenziji je možno tudi operativno zdravljenje ali zdravljenje z balonskim širjenjem pljučnih arterij. Pomembno je tudi prilagajanje življenjskega sloga, kar vključuje izogibanje psihofizičnim naporom, saj lahko ti sprožijo poslabšanje bolezni.

pljuča
Foto: Profimedia.

Preprečevanje bolezni in izboljšanje kakovosti življenja

Za preprečevanje pljučne hipertenzije je ključnega pomena zdrav način življenja z redno telesno aktivnostjo, uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem zdrave telesne teže, izogibanjem škodljivim razvadam ter obvladovanjem stresa. Čeprav ta povezava ni znana za redkejše oblike pljučne hipertenzije, zdrav življenjski slog vedno pripomore k blažjemu poteku bolezni.

Vabljeni na dogodek “Vsak vdih šteje”: Spoznajte pljučno hipertenzijo in njene izzive

Vas zanima, kako je živeti z boleznijo, ki otežuje dihanje? Pridite na dogodek “Vsak vdih šteje”, kjer boste izvedeli več o pljučni hipertenziji in njenih simptomih.

Lokacije in termini:

  • Ljubljana: Prešernov trg, petek, 17. maj 2024, od 13. do 18. ure
  • Maribor: Glavni trg, sreda, 22. maj 2024, od 13. do 18. ure

Kako bo videti dogodek?

  • 6-minutni test hoje s slamicami: Izkusite, kako se počutijo bolniki s pljučno hipertenzijo med telesno aktivnostjo.
  • Pogovori z bolniki, strokovnjaki in člani Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije: Postavite vprašanja in izveste več o bolezni, njeni diagnostiki in zdravljenju.
  • Informacije o simptomih: Naučite se prepoznati znake pljučne hipertenzije, kot so zadihanost, utrujenost, otekanje nog, vrtoglavica, stiskanje v prsih in modrikaste ustnice .

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje pljučne hipertenzije sta ključnega pomena. Brez ustrezne oskrbe lahko bolezen hitro napreduje in vodi v resne zaplete, vključno s presaditvijo organov ali celo smrtjo. Ne zamudite priložnosti, da izveste več o tej bolezni in podprete tiste, ki živijo z njo.

Pljučna hipertenzija je resna bolezen, ki zahteva zgodnjo diagnozo in ustrezno zdravljenje. Če imate vztrajne težave z dihanjem, se obrnite na svojega zdravnika za dodatne preiskave. Zdravje je dragoceno, zato ga pazite in ukrepajte pravočasno.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,668
17.06.2024 ob 13:18
3,913
18.06.2024 ob 22:02
33,808
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
570
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close