Če bi znali dihati, bi imeli bistveno manj težav s počutjem in zdravjem

Andreja, 01. januar 2022.
Zdravo življenje
Manca_Izmajlova_Ruska_dihalna_tehnika-naslovna

Včasih se mi je zdelo, da “me nevidna roka stiska za vrat,” je svojo izkušnjo povedala Manca Izmajlova, pevka in avtorica knjige Vdihni življenje s polnimi pljuči. Danes deli svojo zgodbo z nami.

»Pred leti sem imela neke vrste “izgorelost”, vsega je bilo preveč. Moj imunski sistem je bil čisto na dnu. Bila sem kronično utrujena, ves čas v skrbeh, slabo sem spala in vse več sem imela težav z dihanjem. Dušilo me je, kar nisem mogla globoko vdihniti. Včasih se mi je zdelo, da me nevidna roka stiska za vrat,« je svojo izkušnjo povedala Manca Izmajlova, pevka in avtorica knjige Vdihni življenje s polnimi pljuči.

V mesecu predpisanega počitka in molčanja, s katerih se je začelo okrevanje po močni izčrpanosti, je Manco spodbudilo, da je začela brskati po vseh metodah, ki se jih učila med študijem igre v Londonu in študijem petja v Moskvi. Ustavila se je na “Ruski dihalni telovadbi“. Metodi, na katero prisegajo mnogi ruski odrski ljudje in je priznana tudi s strani uradne medicine.

Manca Izmajlova je lani svoja spoznanja in izkušnje izdala v knjigi »Vdihni življenje s polnimi pljuči«, V knjigi predstavlja vaje dihalne telovadbe, s katerimi si je sama izboljšala zdravje in pevske sposobnosti. Z nami je delila svojo zgodbo.

Kaj vas je navdušilo pri »Ruski dihalni telovadbi«?

Pritegnilo me je dejstvo, da izjemno hitro z zabavnimi hitrimi vajami okrepi in regulira proces dihanja ter s tem lahko reši ali pomaga rešiti cel kup težav. Začela sem jo fanatično izvajati in proučevati, delala sem veliko več, kot predpisujejo, saj sem želela videti, kaj se zgodi. 

Do tri ure na dan. V mojem primeru je bil rezultat vadbe skoraj čudež. Zdaj, nekaj let po tem, stanje vzdržujem z vadbo od 5 do 20 minut na dan, odvisno od obdobja.

Kaj se je zgodilo, ko ste izvajali dihalno telovadbo?

Dobila sem neverjetno močna pljuča. Z dihanjem od takrat nisem več imela težav. (Preberite tudi zgodbo Mance Izmajlove o obdobju pred izvajanjem dihalne telovadbe).

Praktično nikoli več ne zbolim. Odlično spim in imam toliko energije, kot v res mladih letih. Poleg tega pa močan fokus, optimizem in veliko dobre volje, motivacije. Vse to lahko prenesem in naučim tudi druge. Zelo se je polepšala koža, ne mučijo me več alergije. In glas ter moja odrska prezenca sta se potrojila :).

Je tudi po vaših izkušnjah, da ruska medicina skriva številne preproste skrivnosti, ki jih je vredno raziskati in upoštevati?

Mnoge so in tudi zelo blizu naši miselnosti in genetiki. Nekaj jih opisujem v svoji knjigi “Vdihni življenje s polnimi pljuči”. V dolgih letih komunizma, ko dostikrat ni bilo prav veliko na voljo, so se ohranile tradicionalni postopki za zdravljenje in ohranjanje zdravja ter za lepoto. Bodisi v smislu “zdrave kmečke pameti” pri prehrani, bodisi “ruska superživila”, bodisi naravna zdravila in kozmetika. 

Vsega tega sem se naučila skozi leta, ko sem živela tam in se tja vračala. Še danes je največ mojih prijateljev in stikov ruskih. Ostala mi je tako navada vsakodnevnega kuhanja ovsene kaše za dobro prebavo, dozo vitaminov in mineralov, lepo kožo in lase ter lepo postavo, kot uživanje posušenih črnih marelic za moč srca in ožilja – kalij, magnezij, pitje različnih zelišč itd… Vsekakor še ne dovolj raziskano področje in nekaj, o čemer bi se še rada učila.

Kako to, da vam je Rusija tako blizu? Kaj vas pritegne?

Tam sem preživela nekaj najlepših let svojega življenja. Blizu mi je njihova kultura, melos, estetika. Zelo dobro se razumem z ljudmi, imajo krasen smisel za humor in možne so dolge globoke debate. So radovedni, načitani, obenem pa radi živijo za trenutek in uživajo življenje. V mnogem smo si podobni, vendar smo Slovenci nekako bolj v krču in zadržani. Za Ruse smo bolj evropski in so jim naše “mirnejše” črte zelo všeč. Tako smo vsi zadovoljni in uživamo v druženju, obiskovanju drug drugega. Pa tudi učimo se drug od drugega.

Poglavje zase so ruske pesmi, ki jih prej sploh nisem poznala in sem se zaljubila vanje v hipu, ko sem se preselila v Moskvo. Gre seveda za slovansko melodiko, ki nam je blizu, vendar je spekter emocij veliko bolj razkošen in tudi neobrzdan. V njih lahko povem vse, kar čutim, jih pa v koncertu zelo rada kombiniram s slovenskimi pesmimi. Krasno se dopolnjujejo in pašejo skupaj.

O »Ruski dihalni telovadbi« si lahko več pogledate v brezplačnem webinarju, ki ga je Manca imela v soboto, 11. decembra 2021.

Video o dihanju in Ruski dihalni telovadbi:

O avtorju

Andreja

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Podpiram vizijo, da raziskujemo, se učimo, odkrivamo in se razvijamo. Vsak posameznik ustvarja naš skupni svet in resničnost, ki jo živimo. Delujmo tako, da bo lepa. Moja naloga pri tem je, da uporabim in delim svoje znanje delovanja s področje sociale in poslovnega sveta.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,651
17.01.2022. ob 16:54
285,547
17.01.2022. ob 22:10
110,406
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close