Čaga – kraljica medicinskih gob

Uredništvo, 11. november 2013.

Ugotovite, zakaj je čaga najmočnejši zdravilni organizem na planetu!

Hipokrat je dejal – zdravilo naj bo tvoja hrana in hrana naj bo tvoje zdravilo.

Ugotovite, zakaj je čaga najmočnejši zdravilni organizem na planetu!

Mnogi ljudje v Sibiriji uživajo čaj iz čage namesto kave ali temnega čaja. Opaženo je bilo, da je v Sibiriji manj obolenj kot v sosednjih pokrajinah in to dejstvo pripisujejo rednemu uživanju čage.

Čaga (Inonotus Obliquus) je parazitski organizem – divja goba, ki raste na brezah, jelšah in bukvah. T. i. sibirska čaga zori edino na brezi v Sibiriji in zelo mrzlih območjih severne zemljepisne širine, vključno z baltskimi regijami, Skandinavijo, Aljasko in severno Kanado, kjer temperature padejo do – 40 °C ali več za obdobje od 2 do 3 mesecev letno, kar je potrebno za ohranitev njene najvišje rasti in moči. Le divja čaga z breze vsebuje betulinsko kislino in najvišje vrednosti ostalih zdravilnih sestavin. Zori 5-7 let in izčrpava drevo z izsrkavanjem njegovih sokov. Prvi zapisi o drevesni gobi čaga datirajo iz 16. st. Sibirska ljudstva so uživala čaj iz čage za vzdrževanje energije, boljše počutje.

Čaga je znanstveno razvrščena med gobe bazidiomicete in velja za najbolj zdravilno gobo od vseh 150, kolikor je evidentiranih v Sibiriji. Dokazano je, da ima mnogo močnejši antioksidantni in zdravilni potencial od gobe Ganoderma lucidum (reishi), agaricus, tartufov, idr. (Vir:International Journal of Medicinal Mushrooms Pg. 403-404 -Irina A. Gorburova, N.B.Perova) .

Čaga vsebuje več ORAC kot druga super hrana (Vir.: Brunswick labs. USA)

caga-2

Sestavine v čagi

Sestavine v čagi pomagajo pri razstrupljevanju celic, spodbujanju rasti zdravih celic, izboljšanju odpornosti na bolezni, odpravljanju kronične utrujenosti, slabitvi učinkov kemoterapije in obsevanja, povečajo energijo in moč. Čaga zgolj spodbuja telo, da se samo pozdravi. Velja za najmočnejši antioksidant med testiranimi zdravilnimi gobami. Ima 50 krat močnejše antioksidantne sposobnosti od Ganoderme lucidum, 60 krat močnejše od gobe Agaricus blazei Mycelia (Vir.: Chem.Pharm.Bull 55(8)1222-1226(2007)-Nakajima, Sato, Kanishi.)

Sibirska čaga je medicinska goba vrhunskega razreda, ki vsebuje več kot 215 fitonutrientov-fitohranil, glikonutrientov-glikohranil vključno:

betulinsko kislino,
polisaharide,
beta glukane,
tripeptide,
triterpene vključno lanosterol tipa triterpeni
sterole,
saponine,
inotodiol,
trametenolinsko kislino in
melanin.

Superoksid dismutaza (SOD)

caga-na-drevesuČaga vsebuje 25-50 krat več superoksid dismutaza (SOD) encima, kot koencim Q 10, priljubljeni sokovi, vitamini, ječmenova trava, beta karoten, morske alge, ribje olje, eterična olja, reishi, tartufi, Maitake, Cordyceps, Agaricus in druga » super hrana ».

Primerjava Superoksid dismutaza (SOD) encimov (v enotah na 1g)

Čaga 35.000
Agaricus 1.500
Ganoderma 1400
Tartufi 860

(Vir: Dept of Health, Food Res Center, Japan)

SOD je najmočnejši encim v telesu in deluje kot najmočnejši celični antioksidant. Nahaja se med usnjico in povrhnjico ter je ključen za izgradnjo zdravih fibroblastov. Je encim zlasti v povezavi z bakrom, cinkom, manganom in železom, telesnimi celicami in razgrajuje super oksidne proste radikale. Absorbira proste radikale in jih nevtralizira, preden lahko poškodujejo tkivne celice. Raven SOD encimov upada s starostjo, medtem ko se nastajanje prostih radikalov povečuje.

Živila praviloma ne vsebujejo SOD encima, v kolikor pa so prisotni, je njihova raven nizka. Varuje pred artritisom, kroničnimi bolečinami in bolečinami v sklepih, presnovnimi boleznimi, diabetesom, boleznimi obtoka, ledvice in motnjami jeter. Uravnava holesterol, alergije, bronhitis, astmo, varuje prostato, pred kožnimi spremembami in preprečuje številne druge zdravstvene težave.

Leta 1950 je vlada Zveze sovjetskih socialističnih republik s pomočjo 1200 uglednih znanstvenikov izvedla več kot 3000 poskusov, ki so vključevali 500.000 oseb, da bi proučili učinke zdravilnih rastlin in organizmov. Eden teh je bila čaga, ki se je med vsemi izkazala za najučinkovitejšo. Rezultati raziskav so bili 40 let sovjetska (ruska) državna skrivnost.

Po navedbah ruske medicinske akademije, ima čaga:

– pozitiven učinek proti raku na pljučih in jetrih
– pomaga pomirjati živčni sistem
– pomaga pri različnih želodčnih boleznih in razjedah
– stimulira imunski sistem
– pripomore k zmanjšanju krvnega sladkorja in boju proti diabetesu

Ena mnogih prednosti čage je, da uživanje nima škodljivih posledic. Čaga zgolj spodbuja telo, da bi se samo lažje pozdravilo. Je idealno dopolnilo za vsakogar. Uživanje čage ni priporočljivo med terapijo z antibiotiki, imunosupresivi (npr.ciklosporin), kajti uživanje zdravilnih gob lahko nevtralizira delovanje zdravil, in ob znani preobčutljivosti na gobe.

Uživanje čage bo pomagalo pri varovanju imunskega sistema in močno zmanjšalo možnosti za nastanek obolenj ter upočasnilo proces staranja.
V Rusiji je bila čaga za javno uporabo proti raku potrjena na moskovski medicinski akademiji znanosti leta 1955. Zahodni svet je spoznal čago v 70-ih letih preteklega stoletja iz romana Nobelovega nagrajenca Solženicina »Rakov oddelek«, kjer opisuje iskanje in uživanje čage, katera ga je rešila smrtonosne bolezni. Solženicin je dovolil, da se zaradi pomoči pri ohranjanju zdravja, njegove besede brezplačno uporabijo v marketinške namene pri prodaji čage.

befunginum-slika

Befunginum-ekstrakt sibirske čage

Prodajna mesta so izbrane lekarne in specializirane trgovine.
Stiria-s.p, [email protected], tel 02 250 0136.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close